Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syrisk räddningsgrupp: Giftgas mot civila

Från 2016
Rysk militärhelikopter i Syrien.
Bildtext Rysk militärhelikopter flyger över Latakia-provinsen i Syrien.
Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Giftgasen ska ha dumpats i ett område där en rysk helikopter sköts ner på måndagen. Kreml tillbakavisar uppgifterna om att gas skulle ha använts mot ett område där den ryska helikoptern sköts ner.

I Syrien uppges en helikopter ha dumpat flera behållare giftig gas över den rebellkontrollerade staden Saraqeb under natten till tisdagen, enligt den frivilliga räddningstjänsten Syrian Civil Defence.

En rysk helikopter sköts ner nära staden på måndag eftermiddag, mindre än ett dygn före gasattacken.

En talesperson för räddningsgruppen Syrian Civil Defence uppger att 33 personer – för det mesta kvinnor och barn – har fått symptom av giftgasen.

Räddningsgruppens personal som besökte platsen säger att det misstänkta ämnet är klor men man har inte kunnat bekräfta uppgiften.

Räddningsgruppen har också lagt upp en video på Youtube där man ser flera män ha andningssvårigheter.

Kreml tillbakavisar uppgifterna

Kreml tillbakavisar uppgifterna om att gas skulle ha använts mot ett område där en rysk helikopter sköts ner. Kremls talesperson Dmitrij Peskov uppger att Ryssland inte vet någonting om attacken.

Både den syriska regimen och oppositionen har flera gånger nekat till västländernas anklagelser om användning av kemiska vapen. Den syriska regimen och Ryssland har i sin tur anklagat rebeller för användning av giftiga gaser.

Det syriska inbördeskriget har pågått i fem år.