Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Apple ersätter pistol-emoji med vattenpistol

Från 2016
Uppdaterad 02.08.2016 15:07.
Apple byter ut sin pistolemoji mot en vattenpistol
Bildtext Apples nuvarande pistol-emoji och den nya vattenpistolen.
Bild: Emojipedia/Apple

I kölvattnet av de senaste dödsskjutningarna i USA byter Apple i sin nästa uppdatering av operativsystem iOS ut den svarta och silverfärgade emojipistolen.

I stället kommer en mera harmlös emoji i form av en grön och plastig vattenpistol att ta plats bland de andra figurerna.

Apple har redan tidigare motsatt sig emojier som kan förknippas med våld. Tillsammans med Microsoft lyckades Apple förhindra att två emojier som föreställde ett hagelgevär och OS-grenen skytte inte lanserades tidigare i år, skriver The Guardian.

I ett pressmeddelande säger Apple att man arbetar tillsammans med organisationen Unicode Consortium – som standardiserar internationell mjukvara – för att försäkra att populära emojier reflekterar den diversitet som finns bland användarna.

Utöver vattenpistolen lanserar Apple ett hundratal nya emojier som är mera inkluderande för att motarbetar stereotypier, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Bland annat dyker det upp emojier med kvinnor i mansdominerade yrken, fler kvinnliga idrottare, familjealternativ för ensamstående föräldrar samt en regnbågsflagga.

De nya emojierna släpps i september.

Diskussion om artikeln