Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundspennan: Talangjakt på gång i Österbotten

Från 2016
Johan Nordmyr, projektledare för Talangjakten
Bildtext Johan Nordmyr är projektledare för Talangjakten
Bild: FSI

Hur ska man hålla ungdomarna kvar i idrotten? Hur ska en liten förening på landsbygden arbeta för att nå goda resultat. Talangjakten i Österbotten ska hjälpa föreningar att reda ut dessa frågor.

I våras körde FSI:s och ÖID-friidrotts gemensamma Leader-projekt Talangjakten igång genom en finansiering om 135 000 euro via Aktion Österbotten. Mitt namn är Johan Nordmyr och jag jobbar för FSI som projektledare för Talangjakten.

Målsättningarna med Talangjakten är att utveckla friidrotten i Österbotten. Detta ska ske genom föreningsutveckling och en kompetent och ivrig distriktstränarstab. Föreningarna behöver hjälp med att bland annat hålla ungdomarna kvar inom idrotten och rekrytera fler vuxna (ledare, tränare, stödpersoner) till sin verksamhet.

Ett gäng duktiga distriktstränare inom såväl sprint, medeldistans, kast och hopp har rekryterats för att höja nivån.

Små föreningar kan vara framgångsrika

Även en förening på landsbygden som nödvändigtvis inte har de bästa resurserna och faciliteterna kan vara väldigt livskraftig om den drivs på rätt sätt, och att man kan tänka ”större” (t.ex. samarbete med andra föreningar). En hög nivå på träningen behöver också säkerställas inom distriktet för att våra unga talanger ska kunna inspireras till att utvecklas i önskad riktning.

Det jag har gjort under våren och sommaren inom projektet är att jag varit på föreningsrundor och lyssnat på deras behov och önskemål samt planerat den verksamhet som kommer att erbjudas under de kommande dryga två åren projektet är i gång.

Ett gäng duktiga distriktstränare inom såväl sprint, medeldistans, kast och hopp har rekryterats för att höja nivån, inspirera såväl de unga friidrottarna som föreningarnas ledare/tränare och samtidigt ge lite grenspecifik utbildning.

Webbplats på kommande

ÖID-friidrotten har föreningar och idrottare från ett långt distrikt geografiskt sett, vilket gör det lite utmanande med det praktiska arbetet, men med en god planering tror vi att detta projekt kommer att lyfta verksamheten på såväl förenings- som distriktsnivå!

Mer information om projektet kommer att snart att läggas upp på webbplatsen här. Den är ännu under bearbetning, men då den publicerats kan såväl idrottarna som föreningsmänniskorna besöka den för att följa med hur projektet framskrider, hur föreningarna utvecklas, vad distriktstränarna har på gång och så vidare.

Johan Nordmyr
Projektledare för Talangjakten

Diskussion om artikeln