Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors 12:e bästa staden att bo i - tappar flera placeringar

Från 2016
Vy över Helsingfors.
Bildtext Vy över Helsingfors.
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Den brittiska tidningen Monocle listar varje år de 25 bästa städerna att bo i. Helsingfors är återigen med på listan, men tappar igen flera placeringar. Enligt tidningen borde staden satsa på förorterna och på att önska invandrare välkomna.

Det som i sin tur gör Helsingfors till en fin stad att bo i är den stressfria miljön, naturen, kulturen och den ypperliga kollektivtrafiken, skriver Monocle.

Tidningen Monocle har sedan år 2006 listat de 25 bästa städerna att bo i och Helsingfors har varit en av favoriterna på listan. Under de senaste åren har placeringen ändå rasat. År 2011 var Helsingfors etta, år 2014 femte, ifjol på åttonde plats och i år på plats 12.

Tidningen ger utöver beröm även förbättringsförslag för alla städer på listan. Helsingfors borde enligt Monocle satsa på förorterna samt på integreringen och välkomnandet av invandrare. Dessutom borde nattlivet i Helsingfors piggas upp.

Olåsta cyklar och långa eftermiddagar

Enligt tidningen bygger livet i Helsingfors på tillit. Strandcaféernas ägare litar på att kunden som inte har några kontanter kommer tillbaka för att betala för sitt kaffe. Dessutom brukar helsingforsarna ofta lämna sina cyklar olåsta på gatan.

Om somrarna är eftermiddagarna långa och sävliga eftersom arbetsdagarna kan sluta redan vid tretiden, skriver Monocle.

Helt nya städer på årets lista är Montréal i Kanada, Düsseldorf i Tyskland och Honolulu i Hawaii. Hawaiis huvudstad i norra Stilla havet är på plats 23 och är därmed det bästa stället att bo på i USA enligt Monocle.

Monocles lista på 25 bästa städerna att bo i år 2016:

1. Tokyo

2. Berlin

3. Wien

4. Köpenhamn

5. München

6. Melbourne

7. Fukuoka

8. Sydney

9. Kyoto

10. Stockholm

11. Vancouver

12. Helsingfors

13. Zürich

14. Madrid

15. Hamburg

16. Lissabon

17. Düsseldorf

18. Hong Kong

19. Barcelona

20. Singapore

21. Amsterdam

22. Auckland

23. Honolulu

24. Portland

25. Montréal

Antti Pikkanen, Yle uutiset / Linn Karlsson

Diskussion om artikeln