Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Asylsökande utsätts för förfärliga övergrepp på Nauru

Från 2016
Uppdaterad 03.08.2016 04:39.
Båt med asylsökande anländer till Australien.
Bildtext Båt med asylsökande anländer till Australien.
Bild: EPA/SCOTT FISHER

På Stillahavsön Nauru sitter för tillfället 1 200 människor som sökt asyl i Australien. De är offer för misshandel, omänsklig behandling och försummelse, meddelar människorättsorganisationen Amnesty International.

Sedan flera år tillbaka skickas alla flyktingar som försöker ta sig till Australien med båt till läger på Nauru eller i Papua Nya Guinea. Tidigare i år gav Australiens högsta domstol grönt ljus för deportering av asylsökande till flyktingläger i Stillahavsnationen.

I en rapport riktar Amnesty hård kritik mot Australien för hur flyktingar och asylsökande behandlas på Nauru.

De förbises rutinmässigt av hälsovårdare och har tidvis nekats vård även för livshotande skador, rapporterar Amnesty. Nivån på vården är under all kritik och sjukhusen saknar till och med basutrustning som bandage och sterila handskar.

Kvinnorna vågar inte gå ut ensamma

Dessutom trakasseras de asylsökande av lokala öbor och utsätts för rån och misshandel. Kvinnorna vågar heller inte röra sig utomhus på egen hand.

En kvinna berättar för Amnesty att hon gifte sig med en 15 år äldre man bara för att ha någon som kunde beskydda henne.

En stor del har suttit fast på Nauru i tre år. Många lider av allvarliga mentala problem, och självskadegörelse och självmordsförsök är allmänna.

– Australiens sätt att förvisa asylsökande som anländer med båt är extremt grymt, säger Anna Neistat, forskningsdirektör vid Amnesty International.

Internationell kritik

Amnesty anklagar Australiens regering för att avsiktligt försöka hindra fler asylsökande från att komma till landet med båt. Neistat säger att få andra länder går så långt att de avsiktligt åsamkar smärta för människor som söker frihet och säkerhet.

Protester mot Australiens migrations- och asylpolitik i Brisbane.
Bildtext Protester mot Australiens migrations- och asylpolitik i Brisbane.
Bild: EPA/DAN PELED AUSTRALIA AND NEW ZEALAND

Australiens restriktiva migrationspolitik har kritiserats hårt internationellt redan tidigare. Förutom Amnesty har ett flertal australiska organisationer och FN:s flyktingorgan UNHCR uppmärksammat regeringen om problemen på Nauru – utan större resultat.

Michael Bochenek, rådgivare vid Humans Rights Watch som tillsammans med Amnesty ligger bakom rapporten, kallar Australiens behandling av asylsökande avskyvärd.

– Att driva vuxna och även barn till bristningsgränsen med kontinuerliga övergrepp verkar vara ett av Australiens syften på Nauru.

Kostnaderna 2015: 294 miljoner

Australien och Nauru håller hårt på sekretessen när det gäller asylprocessen på Nauru. Få journalister och forskare tillåts besöka ön. Nauru har också blockerat Facebook.

Sedan 2012 har Australien tvångsförflyttat asylsökande till den fattiga önationen som har en areal på 21 kvadratkilometer. Stora delar av ön är förstörd och obeboelig efter 40 år av fosfatutvinning.

Förra året lade Australien ut 294 miljoner euro för att täcka kostnaderna för flyktinglägret och asylprocesserna på Nauru, enligt Amnesty. Det är 328 000 euro per år för varje asylsökande som nu befinner sig på ön.

De som deporteras till Nauru bor det första året i ett tält i ett förvarsliknande center för asylsökande. Temperaturen inomhus kan vara mellan 40 och 50 plusgrader och översvämningar inträffar ofta, uppger Amnesty.

Vid sammanställandet av rapporten har Amnesty talat med asylsökande från Iran, Irak, Pakistan, Somalia, Bangladesh, Kuwait och Afghanistan.