Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Havsörnsstammen i Kvarken växer till sig

Från 2016
Uppdaterad 02.08.2016 20:58.
En havsörn som flyger.
Bild: Yle, Risto Salovaara

Havsörnsstammen i Kvarken fortsätter att växa. Man har också upptäckt nya havsörnsrevir och målet är att havsörnarna ska sprida sig också till inlandet.

Världsnaturfondens WWF har räknat havsörnsungarna i Kvarkenområdet och hittat 69 levande och fem döda ungar. En del av observationerna fattas ännu och man uppskattar att det totala antalet kläckta ungar kommer att vara omkring 80.

- Det här är ett riktigt bra resultat. Fjolåret var mycket sämre, säger Juhani Koivusaari som är områdesansvarig i Kvarkenområdet.

Sammanlagt fann man sex nya revir och ungefär 70 bon. I 50 av dem fanns det ungar.

Koivusaari anser inte heller att antalet döda ungar är alarmerande.

Österbotten god trea

I hela landet kläcktes i sommar 421 havsörnsungar, de allra flesta på Åland och i Egentliga Finland. Kvarkenområdet placerar sig som god trea.

Juhani Koivusaari säger att målsättningen är att havsörnarna så småningom ska få fäste också i sjöarna i inlandet.

Stammen har vuxit kraftigt

WWF inledde arbetet med att räkna havsörnsungar 1973 och det första året fann man bara fem stycken i hela Finland. Havsörnsstammen som varit utrotningshotad har vuxit till sig kraftigt under de senaste 30 åren.

Att havsörnarna åter växt sig starka beror på att man utfodrat dem vintertid och förbjudit miljögifter som DDT och PCB säger Juhani Koivusaari..

Text: Anne Elhaimer, Yle Pohjanmaa Översättning: Mikaela Löv-Aldén