Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea avfyrade missil igen

Från 2016
Uppdaterad 03.08.2016 08:00.
En odaterad nordkoreansk bild på en missil som avfyras från en ubåt.
Bildtext Odaterad nordkoreansk bild på en missil som avfyras från en ubåt.
Bild: EPA/KCNA

Nordkoreas senaste missiltest visar att de ballistiska robotarna nu har kapacitet att nå hela Sydkorea, uppger sydkoreanska myndigheter.

Nordkorea har återigen avfyrat en missil från landets västra provins Hwanghae, meddelar sydkoreanska myndigheter.

Missilen flög över 1 000 kilometer innan den landade i havet utanför landets östkust på onsdag morgon.

Sydkoreas oro över grannlandets militära styrka ökar i och med att de ballistiska robotarna nu har kapacitet att nå alla områden i Sydkorea. Det är Nordkoreas fjärde missiltestet på bara två veckor.

Japans försvarsminister Gen Nakatani säger att missiltesten också hotar Japans säkerhet.

Det amerikanska utrikesdepartementet bekräftar att också USA upptäckte missiltestet och att landet fördömer det kraftigt.

Protest mot USA

Nordkorea har trappat upp sina missiltest efter att USA meddelade att man placerar ut ett nytt missilförsvarssystem i Sydkorea senast i slutet av nästa år.

Nordkorea väntas också avfyra fler missiler de kommande veckorna för att protestera mot USA:s och Sydkoreas årliga militärövningar som börjar senare i augusti.

Nordkoreas ledning uppges försöka tillverka en stridsspets som är tillräckligt liten för att läggas på en långdistansmissil som kan nå kontinentala USA. En del experter tror att Nordkorea redan har teknologin att lägga stridsspetsar på kortdistansmissiler som kan slå till mot Sydkorea och Japan.

Diskussion om artikeln