Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals döda i Filippinernas drogkrig

Från 2016
Uppdaterad 03.08.2016 07:28.
Fångar i ett fängelse i Manila, Filippinerna.
Bildtext Ett fängelse i Manila.
Bild: EPA/MARK R. CRISTINO

Efter att hundratals människor har dödats på bara en månad kräver 300 människorättsorganisationer att FN nu fördömer president Rodrigo Duterte och hans krig mot droger.

I Filippinerna har över 600 människor dödats i landets drogkrig sedan den nyvalde presidenten Rodrigo Duterte tillträdde i juni.

Landets största nyhetskanal, ABS-CBN, rapporterar att 603 människor har mördats. Av morden har 211 begåtts av oidentifierade gärningsmän. Polisen uppger däremot att 402 misstänkta har dödats.

Nu kräver över 300 människorättsorganisationer att FN fördömer president Dutertes drogkrig.

- Istället för att säkerställa droganvändares rättigheter ... President Duterte har begärt att de dödas, lydde ett uttalande från grupper som Australian Drug Foundation och Canadian Drug Policy Coalition.

Organisationerna kräver också att Filippinerna utreder de olösta morden.

- Istället för att säkerställa rättigheterna för dem som misstänks ha begått drogrelaterade brott ... Presidenten har begärt att de avrättas omedelbart, fortsatte rapporten.

Filippinernas president Rodrigo Duterte.
Bildtext Presidenten Rodrigo Duterte
Bild: EPA/MALACANANG PHOTO BUREAU

Den filippinska senatorn Leila de Lima uppger att polisen också använder drogkriget som svepskäl för att döda oskyldiga människor.

Duterte vann presidentvalet i den fattiga önationen främst med sin hårda kampanj mot droghandeln. Duterte har öppet lovat skydda poliser och soldater som dödar brottslingar, och uppmanat vanliga medborgare och rebeller att döda droglangare.