Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ökad splittring inom republikanerna

Från 2016
Donald Trump vid podiet.

Den första republikanske kongressledamoten ställer sig bakom Hillary Clinton samtidigt som Donald Trump meddelar att han inte tänker stöda sin partikollega, representanthusets talman Paul Ryans plats i kongressen.

Splittringen inom det republikanska partiet ökar i USA.

För första gången ger nu en republikansk kongressman, Richard Hanna från New York, sitt officiella stöd till Hillary Clinton i stället för den republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Hanna uppmanar också andra republikaner att ställa sig bakom Clinton.

Han uppger som orsak bland annat Trumps nedsättande ord om en familj som förlorade en son i Irakkriget.

- Trots att jag är av olika åsikt med henne om många saker kommer jag att rösta på Hillary Clinton, skriver Hanna i ett uttalande.

- Vårt svar till allmänhetens ilska och behovet av att återuppbygga kräver komplexa lösningar, erfarenhet, kunskap och balans. Inte klistermärkessloganer som vädjar till vår besvikelse, till rädsla och hat, tillade han.

Hanna hör till den liberalare falangen av republikanerna. Han stöder bland annat reformer inom utbildning och bättre hälsovård för kvinnor.

Trump ställer sig inte bakom partikollegor

Samtidigt meddelar Donald Trump att han inte tänker stöda sin partikollega, representanthusets talman Paul Ryan om hans plats i kongressen som det också är val till i höst.

Beskedet kommer som en överraskning eftersom Ryan är republikanernas högste valde representant och han har valt att stöda Trump i presidentvalet.

Inte heller senatorn John McCain får stöd från Trump när hans plats till senaten står på spel i höst.

Både Ryan och McCain har kritiserat Trumps uttalanden om soldatfamiljen.