Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

TS: Finland redo för betydligt fler flyktingar via Turkiet

Från 2016
En kvinna sitter bakom ett fönster vid en busstation i Rostock, Tyskland.
Bild: EPA/BERND WUESTNECK

Skulle läget i Turkiet leda till att fler flyktingar igen tar sig till Europa är Migrationsverket redo att snabbt rigga upp tusentals bäddplatser. Det skriver tidningen Turun Sanomat. Enligt forskaren Toni Alaranta är scenariot rätt osannolikt.

Turkiet har under de senaste dagarna hotat att igen öppna gränserna för asylsökande till Europa om inte EU beviljar en utlovad visumfrihet före oktober.

Kan det spända läget mellan Turkiet och EU leda till en liknande flyktingström till norra Europa som ifjol?

- Det handlar om politik mellan EU och Turkiet. Det är omöjligt att säga ännu. Risken kan vara stor eller liten, säger forskaren Peter Sandelin på Migrationsverket.

Snabb beredskap för ny flyktingström

På Migrationsverket följer man med situationen i Turkiet. Direktören Jorma Kuuluvainen säger till Turun Sanomat att man är beredd att också på kort varsel rigga upp inkvartering för tusentals flyktingar om så krävs.

- Beredskapen är nu mycket, mycket bättre, säger Kuuluvainen.

Toni Alaranta på Utrikespolitiska institutet tror inte att det scenariot är så sannolikt, även om Turkiet igen öppnar gränserna för asylsökande.

- Det är inte särskilt sannolikt, åtminstone inte i samma skala som ifjol eftersom rutten norrut via Balkan i praktiken är stängd. Men det skulle säkert förvärra Greklands trångmål, säger Alaranta.

Endast hot?

Relationen mellan EU och Turkiet är allt spändare och ordväxlingen går het. Hur det utspelar sig beror på vad Turkiet de facto gör.

- Skrotas avtalet får EU bråttom att hitta en ny väg till en överenskommelse, säger Alaranta.

EU kräver att Turkiet i utbyte mot visumfrihet ändrar sina antiterrorlagar. Man följer bekymrat med utrensningen i Turkiet efter kuppförsöket.

Turkiets roll är inte avgörande för flyktingsituationen, säger Alaranta. Den beror också på vad EU och Grekland gör.

Diskussion om artikeln