Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nickby bibliotek fylls av Pokémon

Från 2016
Aino Juselius spelar Pokémon Go
Bildtext Aino Juselius spelar Pokémon Go
Bild: Yle/Stefan Paavola

Pokémonfebern härjar även i Östnyland och i var och varannan hand finns en apparat med Pokémon Go. Vi frågade en av spelets hängivna spelare om hennes bästa pokémonplats i Östnyland.

Elvaåriga Aino Juselius spelar åtminstone några timmar varje dag. Då går hon runt i Nickby och letar Pokémons, gärna tillsammans med sin kompis. Hennes favoritställe är biblioteket.

- Här finns gratis laddningsplats för telefonen, här kan man sitta och så finns här ett pokéstop nära, säger Aino.

Ett pokéstop är ett ställe i spelet som tar fasta på något landmärke i den verkliga världen - i Nickby till exempel biblioteket och rondellen med kaninöronen. Spelaren måste alltså fysiskt ta sig till platsen för att i spelet komma till pokéstoppet. Där finns det sedan exempelvis pokébollar och annat man behöver i spelet.

Aino Juselius spelar Pokémon Go
Bildtext Ainio Juselius vet vad hon gör.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Pokébollarna behöver man sedan om man stöter på en Pokémon - ett fantasimonster - som dyker upp på skärmen men ser ut att sitta i verkligheten. Genom att dra på skärmen kastar man sin pokéboll på monstret och med god tur och en gnutta skicklighet kan man fånga en Pokémon.

Spelet har många fördelar

- Det bästa är att man kommer ut och så får man fånga pokémons, säger Aino. Och så får man vara med sin bästa vän.

Ainos mamma, Carola Juselius, håller med. Det är bra att spelet aktiverar barnen.

- Jag ser hellre att hon springer omkring ute än att hon sitter hemma vid sin dator och sitter där inom fyra väggar, säger hon. Nu ger det här också det sociala, att vara ute med kompisarna - plus att få motion.

Själv har Carola inte gett sig in i spelets värld.

- Jag får bara följa efter. När hon jagar så jagar jag henne, säger Carola.

En del Pokémons är väldig vanliga. Andra är betydligt svårare att komma över. Aino har en riktigt ovanlig i sin stadigt växande samling.

- Jag har en Venusaur med 1095 CP.

Hon drömmer om att fånga en Dragonite eller en bättre Dratini.

- Fast jag har nog en Dratini redan, säger hon.

Andra spelställen

Aino tipsar om att ett annat bra spelställe i Nickby är rondellen med kaninöronen. Dels är det ett pokéstopp, vilket förstås är viktigt, men det har andra fördelar också.

- Då kan man emellan gå till glasskiosken och sitta där men sedan måste man ibland gå lite närmare rondellen, berättar hon.

Vid korsningen mellan Jussasvägen och Storbondsvägen finns en minnesten, som i Pokémon Go är ett pokégym. Där brukar folk också samlas.

Lockbeten på biblioteket

På onsdagskvällen (3.8) mellan klockan 17 och 18 kommer biblioteket i Nickby att ordna en tillställning där man sätter ut lockbeten - så kallade “lure modules” - för att dra till sig extra många Pokémons. Det är förstås inte bara Pokémons man drar till sig, utan också spelare. Aino planerar att vara på plats, men riktigt vad hon hoppas på att fånga vet hon inte.

- Jag tänker använda ett “lucky egg” så att jag får dubbla XP i alla fall, säger hon.

Arrangörerna uppmanar också alla att ta bilder av Pokémons man hittar. De bästa bilderna kommer att belönas.

Diskussion om artikeln