Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Analytiker: Svårt år för Nokia

Från 2016
Uppdaterad 04.08.2016 16:35.
Nokias vd Rajeev Suri.
Bildtext Nokias vd Rajeev Suri.
Bild: AOP

Teknologijätten Nokia publicerar sitt resultat för årets andra kvartal torsdagmorgon. Analytikerna är samstämmiga: det är inget strålande resultat man väntar sig. Marknaden för trådlösa nätverk står nästan stilla och fusionen med Alcatel-Lucent kostar fortfarande.

- Vi kan troligen vänta oss ett klart sämre resultat än för samma tid förra året, säger Mikael Rautanen, teknologianalytiker vid analysbolaget Inderes. Dels var resultatet ifjol exceptionellt bra, men dessutom är marknaden för trådlösa nätverk väldigt utmanande.

Analytikernas bedömningar om resultatet för perioden april-juni rör sej i medeltal kring 400 miljoner euro. Omsättningen väntas krympa från ifjol med en dryg halv miljard euro till cirka 5,7 miljarder.

Rautanen säger att konkurrenten Ericsson har lidit speciellt mycket av det svaga marknadsläget, och även Nokia kommer att känna av det.

- I praktiken har 4G-näten långt byggts ut i de stora marknaderna som USA och Kina. Nu väntar man på nästa generationens lösningar, som 5G, innan det investeras ordentligt igen. Det kan ta flera år, uppskattar Rautanen.

Hela år 2016 är helt enkelt ett slags mellanår för Nokia, resultatmässigt, säger Mikael Rautanen på Inderes.

Mer uppsägningar på kommande?

Nokia dras fortfarande med kostnader för samgången med franska Alcatel-Lucent. Fusionen är långt ifrån slutförd och processen kostar, innan den bär frukt, påminner Rautanen:

- På kort sikt inverkar fusionen negativt, eftersom bolagen delvis fortfarande säljer samma slags produkter. Det gör kunder försiktiga, när man väntar på hur det slutliga utbudet ser ut.

På lite längre sikt kommer synergierna av fusionen med Alcatel-Lucent ändå att ge ett lyft åt Nokia. Tyvärr innebär de här synergierna ytterligare nedskärningar, tror teknologianalytikern Mikael Rautanen.

- Nokia har meddelat att man strävar efter en inbesparing på över 900 miljoner euro med fusionen. Tidigare var målet cirka 900 miljoner. För att nå upp till över 900 miljoner euro i det här svåra marknadsläget, så måste Nokia troligen komma med nya besked om nedskärningar.

Tidigare i år gav Nokia sparken åt över ettusen anställda i Finland, med hänvisning till fusionen. Mer är högst antagligen att vänta, bedömer alltså Mikael Rautanen.

Skuggan av Ericsson inte så lång

Förväntningarna på Nokia färgas av konkurrenten Ericssons klart försämrade resultat för årets andra kvartal. Utvecklingen fick ägarna att reagera och ge sparken åt vd Hans Vestberg.

Visst ger Ericssons resultat en tydlig fingervisning om att marknadsläget är krävande, konstaterar Mikael Rautanen på Inderes. Men riktigt så illa ser det ändå inte ut för Nokia, menar han.

- Nokia har en styrka i och med utbudet av fasta nätverk, tack vare fusionen med Alcatel-Lucent. Den marknaden växer fortfarande och ger intäkter, när marknaden för trådlösa nät stagnerar.

Mikael Rautanen berömmer Nokia för tajmningen av Alcatel-Lucent-affären.

- Nu skulle Nokia troligen ha svårigheter med tillväxt och lönsamhet ifall man inte hade gått samman med det franska bolaget.

Nokia publicerar sitt delårsresultat ca kl 8 på torsdag.

Diskussion om artikeln