Hoppa till huvudinnehåll

Tro

En kvinna med makt

Från 2016
Uppdaterad 28.11.2016 17:13.
Porträttbild på May Wikström
Bildtext May Wikström
Bild: Yle/Minna Mäkelä

May Wikström är en kvinna med makt. Hon är vd för bokförlaget Fontana Media och chefredaktör på Kyrkpressen som förlaget ger ut. Hon är en kyrklig påverkare av rang och inte rädd för att sticka ut hakan om det behövs.

- Jag skulle vilja se en kyrka som tål att hantera olikhet, säger Wikström med eftertryck. Jag skulle vilja se en sådan kyrka dels för kyrkans egen skull. För att inte spricka i små bitar. Dels för samhällets skull. För samhället har precis samma problem. Jag tror på kyrkan som motvikt. Och dessutom tror jag att det är fullt möjligt.

Var avvikande

May Wikström är ingen wikströmare av födsel och ohejdad vana. Hon är uppvuxen i Kållby, Pedersöre, i ett arbetarhem med tre äldre syskon. Familjen var inte församlingsaktiv men det hörde ändå till att barnen skulle gå i söndagsskolan.

- Söndagsskolan blev för mig en sluss in i den familj som församlingen utgjorde. Det är jag tacksam över. Även om det i något skede upplevdes som konstigt. Jag blev lite avvikande i min familj också. Jag tog lite andra vägar.

Familjen är större

De lite andra vägarna fortsatte när May Wikström så småningom tillsammans med sin man hoppade på ett jobb som missionärer i Cypern för satellit-tv-kanalen Sat 7.

- Det var två och ett halvt år av totalt miljöombyte som har präglat mig och min tro. Kyrkofamiljen som jag slussades in i via söndagsskolan vidgades med maroniter, kopter, anglikaner och all världens kristenhet. Från den tiden har jag ett inre valspråk att familjen är större. Jag tror att familjen alltid är större. Jag tror på vår möjlighet att slå ut väggar.

Vi bör lära oss att leva i en värld där det finns parallella sanningar. Jag tror att allt hänger på att vi klarar av att göra det.

― May Wikström

Vd och chefredaktör

Så småningom blev det Kyrkpressen för May Wikströms del. Först som redaktör, sedan som chefredaktör och numera också som verkställande direktör för bolaget som ger ut Kyrkpressen.

- Det är en ren nåd att få jobba på Kyrkpressen. Jag måste ju få använda de religiösa orden, säger Wikström. Det är en nåd att få jobba med begåvade, varmhjärtade kolleger. Det är en nåd att få skriva någonting som når nästan 90 000 hem varje vecka och det är en nåd att få ta emot feedback, där jag i vissa fall märker att kyrkan för just den läsaren är den tidning som vi ger ut. Och vid sidan av nåden är det ett jättestort ansvar att bära.

Makt

Med ansvar följer makt. Kombinationen verkställande direktör och chefredaktör ger en dubbel maktposition.

- Jag blev chockad när min man här om dagen beskrev mig som en mäktig kvinna, säger Wikström. Och det tyckte han att var väldigt naivt av mig. Men så är det väl trots allt. Det är bara en tanke som det är lite svårt att vänja sig vid.

Men visst, med makt kommer ansvar att säga ifrån när det behöver sägas ifrån och att också kunna stå för en annan åsikt än vad massan gör när det är nödvändigt.

Makt är som elden. Den skall hanteras. Man måste vara medveten om att den bränner om man koncentrerar sig mera på elden än på den värme som den skall ge.

― May Wikström

Mästare på oneliners

May Wikström är gäst i veckans Himlaliv och hon är en mästare på oneliners. Bland annat säger hon att kyrkan borde vara mera skenhelig, att tomheten kräver mod, att kyrkfamiljen har gjort henne besviken och att andligt övervåld inte är något som bara kristna sysslar med.

En kvinna med makt - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln