Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Samma klang i gran och alm som i cederträ och ebenholts

Från 2016
Hemmo Honkonen med en gitarr han har själv byggt
Bildtext Hemmo Honkonen med sin gitarr som han själv har byggt av endast inhemska trädslag.
Bild: Yle/ Axel Nurmio

Studier visar att man inte hör skillnad på vilket trädslag som använts då man bygger gitarrer. Inom musikkretsarna är man också medveten om att de exotiska trädslagen från tropiken är hotade.

Finska trädslag kan ersätta de exotiska trädslagen. Fördelen med träden som växer i Finland är att de utsätts för stränga förhållanden, vilket leder till att träden växer långsamt. Träd som växer långsamt blir också tätare än träd som växer snabbt och då man bygger instrument vill man ha högklassigt virke som är tätvuxet.

Gitarr gjord av gran

Hemmo Honkonen bygger gitarrer och han föredrar att bygga sina instrument av finska trädslag.

– Speciellt finsk gran är bra att bygga instrument av. De svåra förhållandena i Finland leder till att granen växer långsamt, vilket också gör den tätvuxen.

Honkonen skulle välja gran för locket och alm eller ek för sidorna, halsen och baksidan. Greppbrädet kräver ett hårdare virke och fruktträd, till exempel äppelträd, är bland de hårdaste trädslagen i Finland.

– Det är svårt att få tag på tillräckligt långa raka bitar av äppelträd för ett greppbräde. Dessutom måste man hitta någon som fäller ett äppelträd från sin gård för att få tag på virket, förklarar Honkonen.

Större bransch i framtiden

För tillfället är det ovanligt med gitarrer i inhemskt träd, men intresset och efterfrågan växer hela tiden. Honkonen förklarar att vanliga träslag blir med tvång vanliga då de exotiska trädslagen som ebenholts och rosenträd tar slut. Om trenden fortsätter som nu kommer man att tvingas använda andra trädslag, och det ganska snart. Honkonen hoppas att trenden vänder innan de tropiska trädslagen dör ut.

– Många tycker att det är supercoolt med gitarrer byggda i inhemskt virke, men ändå väljer de att köpa sina instrument i rosenträd och ebenholts bara för att det alltid har varit så.

Gitarren är ett hantverk

Problemet med det finska virket inom instrumentbygget är att de finska träden inte blir särskilt stora. Till exempel locket på en gitarr brukar sällan bestå av fler än två delar, och båda delarna är utskurna ur samma bit virke.

– Gran används runt om i världen för att bygga instrumentlock för att det är ett lätt och styvt. Det krävs ändå en tjock gran för att bygga till exempel en gitarr.

Honkonen förklarar att det tar länge att bygga en gitarr och för att det ska vara lönsamt får det inte ta längre än två till tre veckor att bygga en gitarr.

– Gitarren jag har i famnen krävde cirka tre till fyra veckor aktivt arbete. Sen kom där förstås en massa väntetider med så det går inte att få en gitarr färdig så snabbt. Min gitarr var ändå en del av ett projekt i skolan så därför tog det lite längre att bygga den, säger Honkonen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln