Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler kör bil litet påstrukna

Från 2016
Uppdaterad 04.08.2016 06:18.
Blåstest
Bild: Yle

Polisen påträffar under sina razzior allt oftare chaufförer som har en liten mängd alkohol i blodet, men där mängden ändå stannar under gränsen 0,5 promille. Orsaken kan vara de mer europeiska dryckesvanorna, tror man på Trafikskyddet.

Enligt Trafikskyddets statistik har andelen chaufförer som har druckit litet ökat under de senaste fem åren. Andelen är tillbaka på samma nivå som för tio år sedan, säger distriktschefen på Trafikskyddet, Rainer Kinisjärvi.

Alkohol hör numera till vardagen

- Alkoholen hör numera till vardagen. Vin och öl har blivit matdrycker. Nuförtiden dricker man svagare alkoholdrycker, då man tidigare föredrog starkare varor, säger Kinisjärvi.

På basen av de fall som år 2015 kom till polisens kännedom är var 770:e förare rattfyllerist och var 140:e har druckit alkohol.

Trots att gräsen för att bestraffas för rattfylleri är 0,5 promille får man enligt vägtrafiklagen inte alls ha alkohol i blodet, påminner Kinisjärvi.

- Många föreställer sig rattfylleristen som en person som inte hålls stående, men då det gäller observationsförmågan inverkar många faktorer.

Bilföraren måste till exempel ta i beaktande samverkan mellan mediciner och alkohol och då det gäller unga personer inverkar bristande erfarenhet.

"Lita inte på egen alkometer"

Kinisjärvi litar inte på alkometrar som är köpta i biltillbehörsaffärer.

- Om den egna mätaren ens lite rör sig borde man inte köra, säger han.

Kinisjärvi misstänker ändå att många kontrollerar med den egna alkometern hur mycket hen kan dricka för att stanna under gränsen 0,5 promille. Han tror att det främst är fråga om personer som kör mycket och dricker måttligt, och som säkert vill behålla sitt körkort.

Pyry Sarkiola/ Yle