Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skateboarding med bland de nya grenarna i sommar-OS 2020

Från 2016
Skateboardåkare i luften.
Bildtext Skateboarding med på OS-programmet i OS 2020.
Bild: EPA

Den internationella olympiska kommittén beslöt på onsdag att baseball/softball, skateboarding, karate, surfing och sportklättring ska vara med i OS-programmet i Tokyo 2020.

Organiseringskommittén för sommar-OS 2020 hade föreslagit dessa fem sporter i och med en rekommendation från IOK att lägga mer fokus på innovationer, flexibilitet och ungdomar i OS-programmet.

– Vi vill ta idrotten till ungdomarna. Med tanke på hur många olika alternativ ungdomarna idag har, så kan vi inte automatiskt utgå ifrån att ungdomarna kommer till oss. Vi måste gå till dem. De här fem grenarna är en innovativ kombination av redan etablerade samt lite nyare och ungdomligare grenar, som är populära i Japan, konstaterade IOK-presidenten Thomas Bach.

– Att ta med dessa grenar i OS ger unga idrottare chansen att förverkliga sina drömmar om att delta i de olympiska spelen och att inspirera dem att göra sitt bästa i både idrott och i livet, sade i sin tur organiseringskommitténs ordförande Yoshiro Mori.

Införandet av de nya grenarna i OS-programmet kommer inte att påverka existerande OS-grenar och är inte bindande för framtida OS-värdar.

Diskussion om artikeln