Gröna fingrar möts på söndag
På söndag slår hundratals trädgårdar runt om i landet upp sina grindar. Det är dags får den femte nationella trädgårdsdagen, och i år deltar även Susanne Gustafsson från Kimito i evenemanget.
- Det är lite spännande, jo. Ibland har jag oroat mig för om folk bara kommer att se ogräset eller de ofärdiga projekten. Men jag tror det kommer att bli roligt, för de som kommer och tittar på en trädgård har ett intresse för trädgårdar. Då finns det alltid något att prata om, säger Gustafsson.
Gustafsson, som är medlem i Kimitoöns Trädgårdsklubb, är van vid att besöka andras trädgårdar och ser fram emot att själv få besök. På så vis får man nämligen idéer till hur trädgården kan förbättras.
- Förr hade vi ett stort grönsaksland, en plätt som vi fräste upp varje år. Sedan var det en person som berättade att hen hade grönsaksbäddar, och då behöver man bara rensa i bädden. Man kan ha täckmaterial i gångarna. Det är jag väldigt nöjd med.
Gustafsson höjde också sina blombänkar efter ett trädgårdsbesök, men medger att det inte stoppar familjens 6 månader gamla Jack Russel terrier Hugo från att böka omkring. Därför är drygt en tredjedel av den 2800 kvadratmeter stora trädgården Hugos, medan resten är avgränsad.
- Han gräver upp lite och möblerar om. Men det är det som är charmen med en trädgård: det händer hela tiden.
Bra år för trädgårdsordlare
Sommarens sol och regn har fått en stor del av Gustafssons trädgård att slå ut i blom. Lila Flox och ljusröd Malva står stolt i blomsterlandet och gulorange Tagetes sticker fram mellan gröna blad.
- Som du ser så är det väldigt grönt. Det har regnat lite och varit svalt på nätterna. Jag tycker det har varit ett bra år.
På grund av den snöfria vintern har vissa av Gustafssons perenner dött.
- Jag hade riktigt gamla Pioner. En del av dem har dött. Endel Flox strök också med. Jag hade en gammal Flox som jag fått av en vän och den har också dött. Men det är sånt man får vara beredd på när man har en trädgård.
Från teg till trädgård
Runt om i den stora trädgården växer otaliga blommor, träd och nyttoväxter. Rödskiftande kaneläppel och körsbär gungar från trädgränarna och elefantgräset rasslar i vinden. I mitten av trädgården finns en damm med en fontän och ett litet rödvitt lusthus som gett trädgården sitt namn.
- Den heter Villa Valmo för jag älskar valmon. Här inne växer det gurka och paprika, och ett jättelitet citrusträd. Vi ska se om det blir något av det. Det har en bra början: sju blad. Det räcker för att jag ska vara glad, skrattar Gutsafsson.
Gustafsson och hennes man Per-Erik köpte marken 1993. Då växte inte ett enda träd på tomten, allting var högt gräs. Med åren har paret planterat om och byggt till. Enligt Gustafsson har de gröna fingrarna och drömmen om en egen trädgård gått i arv från hennes farmor.
- Hon hade ett eget småbruk och jag brukade följa med henne som liten. Jag njöt av att vara med när hon klippte lök eller grävde bland blommorna. Min pappa är lika växtintresserad.
Släkt och vänner har satt sina spår i Villa Valmos växtlighet. Bland den gnistrande grönskan finns farmors sparris, farbrors krikonträd, och dammen som sonen Emil grävt i tonåren.
- Nästan alla mina växter har en historia, säger Gustafsson.
Den nationella trädgårdsdagen Öppna Trädgårdar går av stapeln 7.8, mellan klockan 12 och 18. Förutom Villa Valmo kan man besöka cirka 500 trädgårdar runt om i landet. Bland trädgårdarna finns koloniträdgårdar och odlingslotter, plantskolor, arboretum, stugträdgårdar, kyrkogårdar och trädgårdar som upprätthålls av föreningar. Om du vill planera en rutt bland de öppna trädgårdarna gäller det att besöka evenemangets hemsida.