Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Totalt elva misstänks för mutbrott i Vasa

Från 2016
polisuniform
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Totalt elva personer är inblandade i muthärvan i Vasa stad. Sex tjänstemän på tekniska verket misstänks för att ha tagit emot mutor. Fem personer i ett byggföretag misstänks för grovt givande av muta.

Polisens utredning kring den misstänkta mutskandalen på tekniska verket i Vasa är nu på slutrakan.

Kriminalkommissarie Olli-Pekka Punkari på Österbottens polisinrättning säger att en del av de misstänkta begärt tilläggstid för att ge sina förklaringar. Senast i slutet av september ska de vara inlämnade.

- Vi väntar på förklaringarna och när vi sett dem fattar vi beslut om fortsättningen. Efter det lämnas ärendet över till åklagaren för åtalsprövning, säger Punkari.

Antalet misstänkta har ökat

Antalet misstänkta i härvan har vuxit under förundersökningen. Enligt Punkari är ärendets omfattning stor, men i övrigt tar han inte ställning till vilka summor det handlar om.

- Förundersökningen omfattar 6000 sidor, så det är mycket, men i övrigt vill jag inte i det här skedet kommentera summor eller brottets omfattning.

Det var skatteförvaltningen som larmade om misstänkt mutbrott i samband med granskning av ett byggföretag hösten 2015. Ledningen i företaget misstänks ha mutat stadens tjänstemän med resor och det som erbjudits på resorna för att få entreprenader.

Vasabladet var först med nyheten om antalet misstänkta i härvan.

Diskussion om artikeln