Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analytiker: Nokias resultat en klar besvikelse

Från 2016
Uppdaterad 04.08.2016 19:40.
Nokia
Bildtext Intresset för Nokias nätverk har svalnat.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Teknologijätten Nokias resultat för årets andra kvartal var betydligt sämre än vad de flesta analytiker hade väntat sig. Vinsten nästan halverades från i fjol och omsättningen sjönk ordentligt.

Aktiekursen rasade under förmiddagen på Helsingfors-börsen, men stannade slutligen på minus 1,25 procent, eller 4,90 euro.

Teknologianalytiker Mikael Rautanen, analysbolaget Inderes, blev negativt överraskad av Nokias resultat.

Mikael Rauhanen
Bildtext Mikael Rautanen
Bild: Yle / Antti Lempiäinen

- Resultatet var en klar besvikelse. Visst hade man räknat med att resultatet försämras på grund av kostnaderna för fusionen med Alcatel-Lucent och det svåra marknadsläget för trådlösa nätverk, men det här var ännu sämre än väntat.

Nokias resultat för perioden april-juni nästan halverades, till 332 miljoner euro. Omsättningen sjönk till cirka 5,6 miljarder euro, från fjolårets drygt 6,3 miljarder.

Bolaget blöder framför allt på nätverkssidan, eftersom marknaden för trådlösa nätverk inte drar.

Mikael Rautanen beskriver läget som en slags stiltje.

- Operatörerna investerar helt enkelt inte just nu i trådlösa nätverk. Det gäller såväl mer utvecklade marknader som mindre utvecklade.

Kristallkulan grumlig

Det svåra nu är att kunna se hur marknaderna utvecklas nästa år och åren därpå, säger Rautanen.

- Utsikterna är väldigt osäkra. Vi vet inte när marknaderna för trådlösa nätverk återhämtar sig. Och för Nokias del är det också oklart hur väl fusionen med Alcatel-Lucent lyckas.

Nokia själv hävdar att fusionen fortskrider snabbt och att målet är att spara mer än planerat - det vill säga 1,2 miljarder euro inom år 2018 - via sammanslagningen. Mikael Rautanen har en lite annan tolkning:

- Jag tror att de större sparmålen snarare handlar om att marknadsläget är svårt än om att Nokia skulle ha hittat nya möjligheter till synergier genom fusionen.

Rautanen tar huvudkonkurrenten Ericsson som exempel.

- Ericsson har ju aviserat lika omfattande sparprogram, men utan en fusion som skulle bidra till behovet att skala bort funktioner. Det är marknadsläget som styr de nedskärningarna.

Personal i Finland drabbas av spar?

De nya sparmålen kommer antagligen också att leda till att anställda sägs upp. Teknologianalytiker Mikael Rautanen är försiktig med att förutspå hur det går.

- Det är för tidigt att säga något om hur personalen påverkas av sparandet. "Gamla" Nokia fokuserade på mobilnät medan Alcatel-Lucent hade klart mera av annan verksamhet.

Eftersom det nu är försäljningen av mobilnät som lider så kan man dra slutsatsen att det är anställda i Finland som tyvärr kan drabbas av nedskärningar.

― Analytiker Mikael Rautanen

I maj meddelade Nokia att drygt ettusen anställda får sparken. Då hänvisade bolaget till fusionen med Alcatel-Lucent.

Mikael Rautanen på analysbolaget Inderes säger att år 2016 blir ett slags mellanår för Nokia, resultatmässigt.

- Som helhet kan man säga att det här inte är det år då bolaget gör goda resultat. Med svag efterfrågan på trådlösa nät och en fusion som kostar går det inte att göra väldigt bra resultat.

Diskussion om artikeln