Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Det här behöver du veta om mat

Från 2016
Uppdaterad 22.08.2016 13:06.
Ett exempel på tallriksmodellen med grönsaker, potatis, kyckling och olja.

Att äta är trevligt men vad vet du egentligen om maten du äter? Här tar vi upp grundläggande saker som vilka näringsämnen kroppen behöver, hur livsmedel skall förvaras, vad förpackningspåskrifterna betyder och varför det behövs tillsatsämnen i våra matvaror.

Kostpyramiden och tallriksmodellen

Kostpyramiden (från 2014) och tallriksmodellen visar i vilka proportioner det är bra att äta olika livsmedel. Kostpyramidens bas, som utgör den största livsmedelsgruppen, består av grönsaker, frukt och bär. Toppen, pyramidens minsta del, består däremot av processerad, ohälsosam mat så som godis och grillkorv. Vi skall alltså äta mycket frukt och grönt och lite (eller inte alls) av de onyttiga och processerade livsmedlen. Kom också ihåg att tänka på miljön genom att, så gott det går, välja närproducerad och ekologiskt odlad mat, gärna också enligt säsong.

Huslig ekonomi - Vetamix: Kostpyramiden och tallriksmodellen - Spela upp på Arenan

Vilse i vitamindjungeln

Genom att äta varierat får vi i oss de näringsämnen kroppen behöver. Linda Hongisto, sakkunnig i kost och hälsa, berättar här om i vilka råvaror de nyttiga vitaminerna finns.

Huslig ekonomi - Vetamix: Vilse i vitamindjungeln - Spela upp på Arenan

Vad är egentligen superfood?

När man talar om superfood så menar man ett livsmedel som är bra för hälsan och innehåller många nyttiga näringsämnen. Bland annat blåbär, havregryn och krossade linfrön kunde gott och väl kallas för superfood.

Huslig ekonomi - Vetamix: Vad är egentligen superfood? - Spela upp på Arenan

Råvarors hållbarhet

Hur länge håller olika råvaror ifall de förvaras på rätt sätt och hur länge håller de ifall de förvaras fel? Marthan Tessa Turtonen ger enkla och konkreta tips på hur man får matvarorna att hålla längre!

Huslig ekonomi - Vetamix: Råvarors hållbarhet - Spela upp på Arenan

Märkning av matvaror

Vad betyder matvarornas förpackningspåskrifter och hur kan vi undvika att kasta bort mat? Linda berättar om hur du tolkar symboler och datummärkning på livsmedelsförpackningarna.

Huslig ekonomi - Vetamix: Märkning av matvaror - Spela upp på Arenan

Tillsatsämnen i livsmedel

Varför har vi tillsatsämnen i våra matvaror? Vet du vilka tillsatsämnen som lagts till i olika råvaror och varför? Tessa prövar hur mycket Sonja vet om tillsatsämnen som finns i de råvaror vi använder dagligen.

Huslig ekonomi - Vetamix: Tillsatsämnen i livsmedel - Spela upp på Arenan

Mat i media

Tidningar och annan media överöser oss med tips på olika dieter man borde följa för att bli en friskare människa. Hur skall man som konsument förhålla sig till alla dieter man läser om? Och hur ska man veta om en diet på riktigt är hälsosam?

Kommunikation och mediekunskap - Vetamix: Mat i media - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln