Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Juli lockade turister både till Borgå och Lovisa

Från 2016
Vy över gamla stan i Borgå.
Bildtext Vy över gamla stan i Borgå.
Bild: Yle/Lone Widestam

Borgå och Lovisa är attraktiva resmål både för inhemska och utländska turister. Till både Borgå och Lovisa har turisterna kommit från när och fjärran och gett liv åt stadsbilden.

För den som rör sig i gamla stan i Borgå är det oundvikligt att missa turisterna som väller ut ur bussarna vid Krämartorget. Gränderna kryllar av människor, kameror, selfiepinnar, kartor och man kan säkert komma upp till tio språk på en dag om man promenerar omkring bland turisterna och lyssnar noga.

Enligt turismföretagarna i Borgå var juli en mycket livlig månad med aningen fler gästande turister än i fjol.

–Besökarantalet och försäljningsvolymerna i juli var antingen på samma nivå eller hade gått uppåt jämfört med året innan, berättar turism- och marknadsföringschef Sari Myllynen.

Stadens turistinfo under Mannerheimgatans bro och i Konstfabriken besöktes i juli av drygt 6000 turister från femtio länder.

Cyklar utanför turistbyrån i Borgå
Bildtext Turistbyrån i Borgå betjänar många turister.
Bild: Yle/Charlotte Vainio

– Den största gruppen utgjordes av finländska kunder. Flest utländska turister har vi haft från Tyskland, Ryssland, Spanien, England, Frankrike, Kina, Sverige och Japan, uppskattar Myllynen.

Naturstigar och cykelturer

Turisterna har berömt möjligheten att hyra cyklar och SUP-brädor. Även personalens hjälpsamhet har uppskattats av turisterna.

– Turistrådgivarna har denna sommar dagligen cirkulerat i Borgå till fots eller med cykel. De har mött turister bland annat på gatorna i gamla stan och i passagerarhamnen.

Kunderna har varit särskilt intresserade av naturstigar, cykelrutter och campingalternativ.

Utsikt från Ruskis nya fågeltorn.
Bildtext Turister vill gärna veta mer om naturstigar i Borgå.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

– Det virtuella spelet Pokémon Go har väckt intresse också i Borgå. I Gamla Borgå finns flera ställen där intresserade kan förse sig med tillbehör som behövs för att spela Pokémon, säger Myllynen.

Ada och Glada lockar

Men inte heller i Lovisa har gatorna ekat tomma, och staden har haft besök av en hel del turister under sommaren

- Vi har haft det livligt, speciellt efter midsommaren. Juli är mest brådskande medan juni är lugnare, kanske berodde det på det dåliga vädret, säger turistsekreterare Lilian Järvinen.

Aningen färre turister tog sig till Lovisa i juni jämfört med i fjol, men i juli är antalet besökare ungefär detsamma.

Karta över platser i Lovisa där filmerna om Ada och Glada har spelats in.
Bildtext Kartorna som visar var filmen om Ada och Glada spelats in har gått åt som smör i solskenet.
Bild: Decirée Bruce

Enligt Järvinen är turisterna intresserade av de traditionella attraktionerna, som Svartholm, Strömfors bruk och Skeppsbron. De som kommer in till turistbyrån frågar mest efter råd om var man kan äta och dricka.

- Det som folk har nappat på hemskt mycket i sommar är filmen om Ada och Glada. Därför lät vi göra upp en karta över platserna i Lovisa där filmen spelas in.

Nu har alla kartor som trycktes upp nästan tagit slut.

Fler ryska turister

Det är mest inhemska turister som besöker Lovisa, men i juli tycker Järvinen att aningen fler utländska turister kommit till staden.

- De börjar också hitta hit, men tyngdpunkten ligger på inhemska turister.

En bild från fästningen i Svartholm.
Bildtext Svartholm lockar turister.
Bild: Yle/Erica Vasama

Gäster från de övriga nordiska länderna samt Ryssland är de utländska turister som syns flitigast i stadsbilden. I år har ryssarna varit fler än i fjol.

Under hela sommaren besöker knappa 3000 personer turistbyrån i Lovisa på Mariegatan.

Diskussion om artikeln