Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama skickade 400 miljoner dollar till Iran

Från 2016
Uppdaterad 04.08.2016 16:19.
iran
Bildtext Förhoppningarna är att pengarna går till att få Irans ekonomi på fötter.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

I januari skickade USA:s president Barack Obama 400 miljoner dollar kontanter till Iran. Vita huset förnekar att det skulle handla om en lösensumma utan säger att det var en gammal skuld som betalades tillbaka.

Vita huset tillbakavisade på onsdagen nya anklagelser om att USA betalade 400 miljoner dollar till Iran för befriandet av amerikanska fångar. Debatten fick sin början av en artikel som The Wall Street Journal publicerade på onsdagen.

I mitten av januari frigavs fem amerikanska fångar samtidigt som USA benådade sju iranier och drog tillbaka arresteringsordern för 14 andra. Bara några timmar efter det meddelade USA:s president Barack Obama att han gått med på att USA betalar tillbaka en skuld på 1,7 miljarder dollar till Teheran.

USA hänvisar till en vapenaffär år 1979

Utbytet av fångar och pengar hängde ihop med det omdebatterade kärnavtalet som USA ingick med Iran.

USA säger att pengarna var från en vapenaffär som länderna gjorde strax före den islamiska revolutionen år 1979. Då flyttades 400 miljoner dollar till en fond som sedan frystes år 1981 på grund av revolutionen. Efter det har Iran försökt få pengarna via Haagtribunalen.

The Wall Street Journal skriver att en penningmängd värd 400 miljoner dollar lastades i ett omärkt flygplan i januari i år, och att planet flögs iväg till Iran i all tysthet.

Vita huset nekar till anklagelser om lösensumma

Vita huset betonar att fångutbytet och pengarna inte hänger ihop. Vita husets talesman Josh Earnest förklarar att pengarna skickades med flygplan eftersom USA på grund av internationella sanktioner inte har bankrelationer med Iran.

- Det är emot USA:s politik att betala lösen för fångar, säger Josh Earnest.

Stark kritik från republikanskt håll

Fallet har utlöst en våg av kritik från republikanskt håll.

- Det skulle markera ett nytt kapitel i den pågående sagan om vilseledande av det amerikanska folket i syfte att sälja det här farliga kärnavtalet, sade representanthusets talman, republikanen Paul Ryan.

Också republikanernas presidentkandidat Donald Trump har kritiserat transaktionen, och har sagt att pengarna otvivelaktigt hamnar i händerna på terrorister.

Vita huset och experter bedömer att en del av pengarna kan ha gått till den shiamuslimska organisationen Hizbollah i Libanon eller Assad-regimen i Syrien, men att den största delen av pengarna gått till att få Irans ekonomi på fötter igen.

- De har använt pengarna till att stödja valutan som devalverades kraftigt av den förra regimen, sade Earnest.

USA har också lovat betala Iran den ränta på 1,3 miljarder dollar som samlats på den frysta skuldsumman.