Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Erdoğan attackerar det turkiska näringslivet

Från 2016
Uppdaterad 04.08.2016 17:13.
President Recep Tayyip Erdoğan leder ett regeringsmöte i Ankara. På väggen porträtt av det moderna Turkiets grundare Kemal Atatürk
Bildtext President Recep Tayyip Erdoğan 21.7.2016.
Bild: EPA

Efter att ha gripit och sparkat tiotusentals statsanställda vill Turkiets president Erdoğan nu ta över näringslivet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan vill härnäst ta itu med näringslivet i sin kamp mot personer som misstänks för att stå bakom den misslyckade statskuppen i juli.

Erdoğan höll på torsdag ett tv-tal vid presidentpalatset inför en grupp handelskammarchefer och affärsmän. I sitt tal efterlyste han nya strukturer för militären, skolor och företag.

Erdoğan sade att alla Gülenkopplade skolor, företag och biståndsorganisationer är terroristtillhåll. Han uppmanade näringslivet att stoppa intäkterna för alla företag med kopplingar till rörelsen.

- De är starkast inom affärsvärlden. Vi kommer att bryta alla företagskopplingar och alla intäkter för företag med förbindelser till Gülen. Vi kommer inte att benåda någon, sade Erdoğan i sitt tal.

Häktningsorder för Fathullah Gülen

Samtidigt gav en turkisk domstol en häktningsorder för den muslimska predikanten Fathullah Gülen som misstänks ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i mitten av juli.

Gülen som bor i exil i USA sedan år 1999 tillbakavisar alla anklagelser om att han skulle vara hjärnan bakom kuppen. Washington har i sin tur bett om bevis på att Gülen faktiskt var inblandad i händelserna.

Erdoğan för sänkt ränta trots inflation

I sitt tv-tal på torsdagen sade Erdoğan också att han vill sänka räntan i landet trots att inflationen ökar. Erdogan har upprepade gånger sagt att landets ekonomi mår bra trots det politiska kaoset i landet.

Över 230 människor dog och tusentals skadades i det misslyckade kuppförsöket den 15 juli. Sedan dess har Erdoğan gripit eller sparkat över 60 000 statsanställda. Dessutom har myndigheterna tagit över en bank och stängt tiotals medier.

Diskussion om artikeln