Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Festivalerna ser ut att få fortsätta i Fiskehamnen fram till 2019

Från 2016
Följ med på Flow med oss!
Bildtext Flow festivalens framtid i Södervik ser tryggad ut åtminstone de närmaste åren.
Bild: Flow Festival / Jussi Helssten

De urbana musikfestivalerna i Helsingfors får åtminstone än så länge fortsätta på samma platser. Vid Helsingfors stadskansli tror man att Flow Festival, Tuska och Weekend Festival inte kommer att påverkas av det nya bostadsområdet Fiskehamnens byggande förrän 2019.

I år är Fiskehamnen fylld av musikfestivaler. Weekend Festival ordnas det här veckoslutet på Byholmen, och både Tuska, som redan ordnats och Flow Festival huserar i Södervik. Men samtidigt blir det nya bostadsområdet Fiskehamnen större för varje år, vilket gör att många undrar om festivalerna också i framtiden kan vara urbana.

Eeka Mäkynen, som är promotor för Tuska, säger att de redan har bokat Södervik för nästa år.

- Byggandet i Fiskehamnen betyder förstås att vi måste följa med situationen varje år, säger Mäkynen.

Tomi Lindblom, innehållschef på produktionsbolaget Visual Media som samarbetar med Weekend Festival, säger att också de följer med läget i Fiskehamnen.

- Weekend Festival har alltid ordnats ett år åt gången, säger han.

Weekend festivalen år 2015
Bildtext Weekend Festival ordnas också i år på Byholmen.
Bild: Tommy Nordlund/Yle

Lindblom säger att arrangörerna för Weekend Festival ännu inte har beslutat om fortsättningen.

- Om det nästa år börjar se omöjligt ut, börjar vi fundera på andra ställen i huvudstadsregionen. Men i oktober vet vi säkert mycket mera, säger han.

Ny placering skulle innebära nya utmaningar

Att bygga och arrangera festivaler är en besvärlig process som kräver mycket jobb. Eeka Mäkynen, promotor på Tuska, säger att de nu har bra rutiner i Södervik.

Och om de inte får fortsätta i Södervik innebär det nya utmaningar.

- Det hjälper inte hur mycket man än planerar saker och ting på förhand. Det är först efter det första året som man ser vad som fungerar och vad som inte fungerar, säger Mäkynen.

Publiken under Ghost på Tuska 2016
Bildtext I år fick Tuska bara positiv respons från både närområdets invånare och stadens miljöcentral.
Bild: Yle/Björn Karlsson

Mäkynen tillägger att läget spelar en stor roll när det gäller festivalens karaktär. Det skulle innebära en stor utmaning att marknadsföra ett nytt läget.

Han hoppas att staden också i framtiden skulle vara välvilligt inställd till evenemang som deras.

- Stadens kulturstrategi borde beakta urbana områden som Södervik.

Reserverat område i Södervik för litet

I generalplanen är delar av Södervik är reserverade för kulturverksamhet. Men till exempel för Flow har området inte varit tillräckligt stort, och man har därför också hyrt mark utanför det reserverade området.

Flow är jätteviktigt för oss.

― Raine Heikkinen, Kiinteistö Kaapelitalo.

Söderviks byggnadsplaner kan gälla just de här områdena.

- Vi strävar efter att informera festivalarrangörerna om förändringar ett och ett halvt år på förhand, säger områdesbyggnadschef Kari Pudas vid Helsingfors stadskansli.

Enligt planer ska staden bygga i Fiskehamnen fram till 2024. Pudas tror ändå att byggandet inte kommer att påverka festivalerna förrän 2019.

"Flow är jätteviktigt för oss"

En av de som hyr ut mark till Flow är Helsingfors stads fastighetsbolag Kiinteistö Kaapelitalo. Försäljningschef Raine Heikkinen på fastighetsbolaget bekräftar att det ser lugnt ut för Söderviks del de kommande tre åren.

- Flow är jätteviktigt för oss och vi gör allt vi kan för att allt ska lösa sig på ett bra sätt i framtiden, säger Heikkinen.

Flows arrangörer förslår att Södervik förblir en allmän plats

Konstnärlig chef och styrelsens ordförande Tuomas Kallio på Flow Festival. säger att de ändå redan börjat fundera till alternativ för Södervik. Samtidigt hoppas också han att de också i fortsättningen kan ordna festivalen på samma ställe.

Kallio är inte nöjd med vad staden har för planer för Södervik. Därför föreslår organisationen Flow i höst sin egen plan för området.

- Man skulle på ett fräscht sätt kunna utmana gammaldags planläggning med ett kollektivt område som är reserverat för kultur, idrott, arbetsliv och fritid.

Kallio kastar också fram förslag som en fotbollsarena som går att värma upp. Arenan skulle också vara lämplig för konserter.

Diskussion om artikeln