Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Burkini-dag på vattenpark upprör högerpolitiker

Från 2016
En ung kvinna simmar i burkini i en simbassäng i Berlin år 2012.
Bildtext En ung kvinna simmar i burkini i en simbassäng i Berlin år 2012.
Bild: EPA/STEPHANIE PILICK

En vattenpark i Marseille planerar ett evenemang i september då bara kvinnor i slöja får simma i parken. Flera högerpolitiker kritiserar idén i hårda ordalag.

Medborgarorganisationen Smile 13 har bokat vattenparken Speed Water Park i Marseille den 17 september för ett specialevenemang som ska locka muslimska kvinnor.

Endast kvinnor som bär en heltäckande baddräkt, en så kallad burkini, får tillträde den dagen. Män portas, men pojkar under tio får simma i parken.

Tanken med evenemanget är att uppmuntra muslimska kvinnor som använder burkini att delta i samhällsaktiviteter.

En burkini är ett heltäckande simplagg som gör det möjligt för kvinnor som följer de traditionella muslimska reglerna att simma, utan att visa för mycket hud. Namnet burkini är bildat av burka och bikini.

Kritik från höger

Evenemanget har retat upp många högerpolitiker.

- Den här islamistiska dagen visar att det finns muslimer som sinsemellan beslutar sig för att bryta sig loss från vår republikanska modell och sätta sig utanför vårt samhälle, säger lokalpolitikern Stephane Ravier från högerextrema Nationella fronten.

Valerie Boyer, en annan politiker i Marseille, säger att det är en fråga om kvinnans värdighet, om våra mest grundläggande principer.

"Om man inte säger något eller gör något blir man en medbrottsling" skriver Boyer på twitter.

Det bor omkring fem miljoner muslimer i Frankrike, vilket är den största muslimska minoriteten i västra Europa.

År 2010 förbjöd Frankrike muslimska kvinnor att bära heltäckande slöja på offentliga platser. Kvinnor som bryter mot förbudet kan få 150 euro i böter.

Sedan år 2004 har det varit förbjudet att bära slöja i franska skolor. Det finns uppskattningsvis 2 000 muslimska kvinnor som bär heltäckande slöja i Frankrike.