Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu döljs också Esbo sjukhusbygges dokument för beslutsfattarna

Från 2016
Uppdaterad 05.08.2016 10:05.
Jorvs nya sjukhus.
Bildtext Esbo stads nya sjukhus i Jorv blir färdigt senare än planerat. Nu hoppas man att sjukhuset kan ta emot patienter i januari 2017.
Bild: Yle/Pekka Koli

Styrelsen för Esbo stads fastighetsbolag som ansvarar för det nya sjukhusbygget vägrar överlåta mötesprotokollen till beslutsfattarna. Det samma skedde när politikerna ville se västmetrobolagets protokoll.

Båda byggena är försenade och har fått mycket högre prislappar än vad man hade kommit överens om tidigare. I juni beslöt Esbos fullmäktige att höja budgeten för sjukhusbygget från 150 miljoner euro till 175 miljoner.

Samtidigt pågår en tvist mellan staden och byggbolaget Lujatalo om vilka arbeten som ingår i det ursprungliga entreprenadpriset. Den slutliga prislappen avgörs därför först när parterna har kommit fram till en överenskommelse.

Yle försökte redan förra veckan få tag på bolagsstyrelsens mötesprotokoll, men fick inte ta del av dem. Fullmäktigeledamot Kurt Byman (obunden) i Esbo vill nu också veta varför bygget kostar 25 miljoner mer än planerat.

- Det är vi som fattar besluten, men vi får inte någon information, säger Byman till Yle Helsinki.

Den nylagda metrorälsen på Aalto-universitets station.
Bildtext Både västmetrobolaget och fastighetsbolaget bakom sjukhusbygget ägs av staden.
Bild: Yle/Petter West

"Olli Isotalo förbjöd överlåtandet"

Enligt Byman hade bolagets verkställande direktör Maija Lehtinen först lovat överlåta protokollen till honom. Han säger att han senare fick besked om att bolagets styrelseordförande Olli Isotalo hade förbjudit överlåtandet av dokumenten.

- Jag fick ingen annan förklarning än att man inte brukar överlämna protokoll. Inom en offentlig myndighet borde allt vara offentligt, men så har man börjat bilda aktiebolag så att man till och med kan dölja saker för politikerna. Det är trots allt de som beslutar om pengarna, säger Byman.

Kurt Byman.
Bildtext Kurt Byman säger att han har hört om så många oklarheter gällande sjukhusbygget att han vill utreda saken närmare.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Verkställande direktör: Aktiebolagens dokument är inte offentliga

Enligt bolagets verkställande direktör Maija Lehtinen har hon inte lovat överlåta några dokument till Byman. I stället säger hon att hon bett honom tala med en jurist.

- Jag visste inte i det skedet att aktiebolagens dokument inte är officiella, säger Lehtinen.

Var det Olli Isotalo som förbjöd överlåtandet av dokumenten?

- Jag tror att vi diskuterade saken med stadens jurister.

Enligt Lehtinen visar de inte dokumenten eftersom kommunala aktiebolag inte omfattas av offentlighetslagen. Det finns ändå inga lagar som skulle hindra bolagen från att själva överlåta sina dokument.

Olli Isotalo, nyvald teknisk direktör i Esbo
Bildtext Olli Isotalo är teknisk direktör i Esbo. Han sitter också som styrelseordförande i två av stadens aktiebolag.
Bild: Pekka Sipola

Isotalo styrelseordförande för båda aktiebolagen

När politikerna tidigare i sommar ville se västmetrobolagets protokoll sade politikerna också att det var bolagsstyrelsens ordförande som hade förbjudit överlåtandet. Esbo stads tekniska direktör Olli Isotalo är också styrelseordförande för västmetrobolaget.

Enligt Yle Helsinki har Isotalo tidigare gett fel information när de har frågat om hans bror som jobbar för byggbolaget Lujatalo.

Isotalo hade bland annat sagt att hans bror inte har någon central roll i byggprojektet och att brodern inte har deltagit på fastighetsbolagets möten. Enligt ny information som Yle Helsinki har ska broderns roll ändå vara större än vad Isotalo har låtit förstå. Dessutom har brodern deltagit i ett av fastighetsbolagens möten, som Isotalo ändå själv inte har haft möjlighet att delta i.

Salla Vuorikoski / Yle Uutiset. Läs hela artikeln här (på finska).

Diskussion om artikeln