Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sista kvarvarande krigsskadeståndsbåten besöker Åbo

Från 2016
Uppdaterad 04.08.2016 21:35.
Is i skärgården.
Bild: Yle/Johanna Ventus

På lördag erbjuds allmänheten en chans att gå ombord på ångisbrytaren S/S Turso. Fartyget byggdes för Helsingfors, men tjänstgöringen där blev kort.

Hamnisbrytaren S/S Turso förtöjer bredvid museifartyget Sigyn på fredag. Allmänheten kan besöka fartyget på lördag klockan 11-15.

I mars 1944 levererades S/S Turso från Wärtsilävarvet i Helsingfors. Beställaren Helsingfors stad behövde en ny isbrytare som också kunde användas för bogseringar i hamnen. Tiden i huvudstaden blev emellertid kort, redan i december samma år åkte båten mot Leningrad för att bryta is på Nevafloden. Turso döptes om till Taifun och var ett av många fartyg som överläts som krigsskadestånd till Sovjetunionen.

Av en slump hittade några finska fartygsentusiaster den gamla isbrytaren som några år efter millennieskiftet var fortfarande kvar i S:t Petersburg. 2004 köptes den tillbaka till Finland och efter nio års renovering kunde isbrytaren återgå till sin gamla hemmahamn. Dock som museifartyg och med sitt ursprungliga namn. Av alla krigsskadeståndsfartyg som överläts till Sovjetunionen är S/S Turso det enda som finns kvar.

Diskussion om artikeln