Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är Finlands tio största medaljhopp i Rio

Från 2016
Uppdaterad 05.08.2016 10:58.
Petra Olli firar EM-guldet, våren 2016.
Bildtext Petra Olli är regerande Europamästare – och Finlands största medaljhopp i Rio.
Bild: All Over Press

Petra Olli och en rutinerad spjutduo som spets, med doldisarna Mira Potkonen och Tapio Nirkko som outsiders. Finland har ett antal potentiella medaljörer i OS i Rio de Janeiro – här de tio största.

Finland har tagit mellan två och fem medaljer i de sju senaste olympiska sommarspelen. Mycket talar för att det blir ett liknande saldo även i Rio.

Här är Yle Sportens ranking över Finlands tio hetaste medaljkandidater.

10. David Söderberg, slägga

Kommentar: Ligger elva i världsrankingen och har placerat sig bland de åtta bästa i de tre senaste stortävlingarna (där EM håller nästan samma klass som VM och OS). I dagsläget en stabil mästerskapskastare som dessutom känner att han ska ha längre kast i kroppen än säsongen fört med sig. Frågetecken kring hur mycket skavankerna i höft- och ljumskpartiet stör. Klar kandidat för poängplats, medalj skulle vara en överraskning.
Tävlingsdatum: Kval 17.8, final 20.8.

9. Tuuli Petäjä-Sirén, RS:X

Kommentar: Regerande OS-silverdam som efter mammaledigheten inte riktigt nått samma skyhöga nivå som i London. Den pågående säsongen har varit ett steg framåt trots endast en trettonde plats i hemma-EM nyligen och Finlands flaggbärare räknas allmänt in bland ett koppel medaljaspiranter. Har visat att hon kan lyckas när insatserna är som störst och har osat ett friskt självförtroende inför Rio.
Tävlingsdatum: Start 1–10 8-12.8, medaljrace 14.8.

Tuuli Petäjä-Sirén ler mot kameran.
Bildtext Tuuli Petäjä-Sirén valdes till årets idrottare i Finland 2012.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

8. Tapio Nirkko, finnjolle

Kommentar: Gör redan sitt tredje OS. Efter 18:e-platsen i Peking och tiondeplatsen i London förväntas nu åtminstone en poängplats. Var tvåa i för-OS i Rio förra året och trivs väl i de brasilianska förhållandena. Har nosat på den absoluta världstoppen i flera års tid och taktikförberedelserna har varit idoga. Har satt upp medalj som ett tydligt mål.
Tävlingsdatum: Start 1–10 8-14.8, medaljrace 16.8.

7. Mira Potkonen, boxning

Kommentar: Har potential att gå i Satu Mäkelä-Nummelas och Tuuli Petäjä-Siréns fotspår som doldisen som kliver upp på OS-prispallen och blir en kändis över en natt. Började satsa på boxningen först som 27-åring och i maj tog den 35-åriga tvåbarnsmamman VM-brons. Finlands första OS-damboxare genom tiderna hör till toppnamnen i startlistan, och i boxning – där bronskamper saknas – räcker därtill två segrar för säkrad medalj. Dessvärre är lottningen stentuff med den regerande OS-bronsdamen Adriana Araújo i den första och den regerande olympiska mästaren och femfaldiga världsmästaren Katie Taylor i en potentiell andra omgång.
Tävlingsdatum: Första omgångarna 12-15.8, semifinal 17.8, final 19.8.

Mira Potkonen, VM 2012.
Bildtext Mira Potkonen hade otur i lottningen.
Bild: All Over Press

6. Suvi Mikkonen, taekwondo

Kommentar: Vem minns att Suvi Mikkonen var femma i London för fyra år sedan? Madridbon hör fortfarande till de allra bästa i världen i klassen 57 kg och har gjort allting med Rio i sikte. Endast 16 damer deltar och Mikkonen behöver ”bara” tre segrar för att säkra finalplats. Hade dessutom lottningstur och möter i öppningsomgången Julia Vasconcelos, som lyfts högre i rankingen tack vare att hon representerar värdnationen.
Tävlingsdatum: 18.8.

5. Satu Mäkelä-Nummela, trap

Kommentar: Finlands senaste olympiska mästare i sommarspelssammanhang i och med triumfen i Peking 2008. Den dubbla VM-bronsmedaljören har hållit till i världseliten i snart sagt ett decennium och vann en världscupdeltävling så sent som i slutet av juni. Skytte är inte längre allting i livet för 45-åringen och hon känner ingen press. Har rutinen som krävs för att plocka fram sitt bästa kunnande i finalen.
Tävlingsdatum: 7.8.

Satu Mäkelä-Nummela
Bildtext Satu Mäkelä-Nummela vet var hon står.
Bild: Timo Korhonen / All Over Press

4. Tuula Tenkanen, Laser Radial

Kommentar: Finlands på förhand sett starkaste seglingskort – och då är man ett automatiskt medaljhopp. Vann VM-silver 2013 och EM-brons såväl ifjol som senast i Las Palmas i mars. Har radat upp placeringar bland de åtta främsta under hela årets gång och vann därtill den högklassiga regattan i Palma de Mallorca i april. Oerhört jämn seglare utan klara svagheter, vilket är värdefullt i Rios varierande förhållanden.
Tävlingsdatum: Start 1–10 8-13.8, medaljrace 15.8

2. Tero Pitkämäki och Antti Ruuskanen, spjut

Kommentar: Två meriterade och erfarna mästerskapskastare med liknande säsonger bakom sig får dela på andraplatsen i rankingen. Båda två har guldkapacitet, men skadeproblem gör att frågetecknen är fler och större än vanligt. Ruuskanen skadade sidan i samband med att han kastade EM-brons i Amsterdam och har inte tävlat sedan dess, medan Pitkämäki – som ljumskopererades i maj – radat upp resultaten 83,03, 80,52 och 82,05 i sina senaste tävlingar (FM-kvalet borträknat). Men om det är någon finländsk (fri)idrottare som lyckas skaka av sig besvären och toppa formen till OS, så är det dessa herremän. Nivån på herrspjutet ser dessutom inte lika hisnande ut som i samband med till exempel VM ifjol och ett kast omkring 88 meter kan räcka till OS-guld. Och det är ingen omöjlighet för varken Ruuskanen eller Pitkämäki.
Tävlingsdatum: Kval 18.8, final 21.8.

Tero Pitkämäki och Antti Ruuskanen, VM 2015.
Bildtext Är Tero Pitkämäki och Antti Ruuskanen redo?
Bild: SUL arkiv

1. Petra Olli, brottning

Kommentar: I och med spjutduons skadefyllda förberedelser är Petra Olli Finlands säkraste medaljhopp. Japanskan Kaori Icho, som jagar sitt fjärde OS-guld på raken, är sannolikt omöjlig, men bakom henne är den 22-åriga OS-debutanten från Lappajärvi i södra Österbotten den största favoriten. Europamästaren från Riga i mars föll mot just Icho i VM-finalen i Las Vegas 2015. Kan vara den stora blåvita hjälten när OS-dammet lägger sig.
Tävlingsdatum: 17.8.

Diskussion om artikeln