Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Färre måsar i Fäbodaviken i Jakobstad

Från 2016
Uppdaterad 05.08.2016 13:20.
Decimerad måskoloni denna sommar.
Bildtext Decimerad måskoloni denna sommar
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Nät under burarna och nya reningsverk på farmområdet Vallarna ser ut att ha tagit skruv. Måsarna är färre än tidigare i Fäbodaviken. Måsarna här har varit ett ämne för diskussion sedan 90-talet.

- Det ser bättre ut i vår vik, åtgärderna verkar ha burit frukt, säger Fredrik Österholm som har sommarstuga i Fäbodaviken.

I viken finns just nu omkring 200 måsar, förra sommaren var de två tusen.

- Den här måskolonin går det att leva med med, säger stugägaren Boris Mattson.

Fäbodaviken i Jakobstad har varit ett ämne för diskussion sedan 90-talet.

Boris Mattsson har sommarstuga vid Fäbodaviken.
Bildtext Boris Mattson
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Ungarna är flygfärdiga

Farmområdet har varit en betydande belastningskälla för kväve och fosfor i Fäbodaviken och de stora måskolonierna har också smutsat ner vattnet.

Nu är årets ungar flygfärdiga och visst har måsarna blivit fler, men inte långt när så många som under tidigare somrar. Farmägarna har lagt ut nät under burarna för att måsarna inte ska komma åt att äta foder runt skugghusen.

- Flera hundra måsar brukar flyga skytteltrafik mellan viken och farmområdet för att söka föda, men det har vi sluppit i sommar, säger Österholm.

Vattenståndet påverkar

Österholm säger att det kan hända att måsarna flyttat på sig, men i Fäbodaviken är läget lugnare. Det höga vattenståndet kan också påverka situationen, sandbankarna där fåglarna brukar hålla till är nu under vatten.

- Jag vet inte var fåglarna flyttat, men de är färre. Det är nog tillgången på föda som är avgörande. Man får nog säga att farmarnas arbete gett utdelning, säger Mattsson.

Vattenkvaliten är inte ännu bra innerst i viken där bäcken rinner ut i havet.

- De som har stugor längst in i viken har klagat på att vattnet är grumligt, säger Mattsson.

Måsproblemet vid Mjölvacka och Fäboviken
Bildtext Måsar i Fäbodaviken för två år sedan.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Vattenståndet och vinden påverkar också vattenkvaliteten i viken och just nu är läget rätt bra. Och visst förhöjer det sommarstugelivet.

- Nu ser man åter barnfamiljer som badar, så har det inte varit på flera år. Då satte man sig i bilen och körde någon annanstans för att bada, säger Mattsson.

Han önskar att staden regelbundet skulle ta vattenprover så att villaborna skulle våga simma.

- Det är ju onödigt att ta bilen om vattenkvaliteten är bättre, säger Boris Mattsson.

Förändringen märks

Även miljöchef Elinor Slotte på miljövårdsbyrån märker av en förändring.

- Vi har inte tagit emot några klagomål angående måsar i Fäbodaviken i sommar. Tidigare år har sommarstugeägare ofta varit i kontakt med oss, och det ska de ju göra om det är problem, säger Slotte.

Kyrkoby delägarlag har ansökt om pengar för att ytterligare förbättra vattenkvaliteten med våtmarksfilter.

- Jag hoppas att den här positiva utvecklingen fortsätter och att delägarlaget beviljas pengar för sin satsning, säger Boris Mattsson.

Farmområdet är under kontroll

Steven Frostdahl som är ombudsman på Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening säger att miljöarbetet är ett samarbete mellan farmarna, staden och SÖP.

- För några år sedan gick vi målmedvetet in för att förbättra miljöförhållandena på farmområdet. Jag har fått signaler om att man verkligen lyckats med detta arbete, säger Frostdahl.

På farmområdet har man nu fått kontroll över vattenhanteringsrutinerna.

- Det är avgörande för att hålla området i skick och de rapporter och prover som tagits visar på goda resultat, säger Frostdahl.

Steven Frostdahl säger att arbetet kommer att fortsätta i samarbete med staden och farmarna. Om det uppstår problem brukar sommarstugeägarna höra av sig.

- Det är bra att de hör av sig och jag tycker att vi fått till stånd ett bra samarbete. När problem uppstår så sätter vi oss ner med farmarna och försöker lösa problemen. Det här är ett fortlöpande arbete, säger Steven Frostdahl.

Nu kan man åter bada i Fäbodaviken.
Bildtext Nu kan barnen åter bada i Fäbodaviken.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Diskussion om artikeln