Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vaccin mot zikaviruset har gett lovande resultat

Från 2016
Mygga.
Bildtext Zikaviruset sprids via myggor.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Tre olika vaccin mot zikaviruset har visat sig vara framgångsrika då de testats på apor. Studier på människor kan eventuellt inledas redan i höst.

Jakten på att ta fram ett vaccin mot zika har pågått sedan förra året då det larmades om zikavirusets effekter.

Viruset tros orsaka microcefali hos barn vars mödrar burit på zikasmitta under graviditeten. Barn som föds med microcefali har onormalt små huvuden och ofta svåra utvecklingsstörningar.

Nu har forskare från Brasilien och USA presenterat lovande resultat efter att ha testat tre olika vaccin på rhesusapor, vars genuppsättning är väldigt lik människans.

Framgång med flera metoder

Forskarna använde sig av tre olika metoder i testerna. En metod var att injicera dött zikavirus, den andra använde sig av delar av zikaviruset som fästes på ett annat virus och den tredje metoden gick ut på att använda utvalda gener av zikavirusets arvsmassa.

Målet är att få mottagarens kropp att bilda antikroppar mot viruset.

Alla tre metoder gav enligt forskarna fullständig immunitet mot viruset och inget av dem gav upphov till några större bieffekter. Det finns planer på att inleda studier på människor redan i höst.

Trots de lovande resultaten påminner forskare om att det antagligen kommer att dröja flera år innan ett vaccin är fullt utvecklat och kan börja massproduceras.

Obama oroad

USA:s president Barack Obama tog upp zikahotet under en presskonferens i natt. Han sade att situationen är kritisk och uppmanade kongressen till handling.

Enligt Obama håller pengarna som behövs för att kämpa mot zikaviruset på att ta slut och varnade för att utvecklingen av ett vaccin kan bli försenat om kongressen inte beviljar mera pengar till forskningen.

I februari bad Obama kongressen att bevilja 1,9 miljarder dollar för kampen mot viruset men förslaget stoppades av republikanerna.

Diskussion om artikeln