Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Boundbirsen hämtar bondgården till Malmen

Från 2016
Boundbirsen
Bild: Boundbirsen Maalaispirssi

Det händer mycket i Pargas den första lördagen i augusti.

Bondgården kommer till Malmen i form av evenemanget Boundbirsen, räddningsverket ordnar säkerhetsdag i gästhamnen, och Skärgård utan gränser ordnar Augustitorg.

Årets birs följer traditionerna. På torget som öppnar kl. 9 kan besökare fynda färska lokala produkter och hantverk. Samtidigt öppnas också hötivolit och birsbassängen för barn. På plast finns kor och kalvar, grisar, hönor och i år också alpackor. Bland de övriga programpunkterna finns bland annat ponnyridning, traktorpulling, holksvarvning och kalvkackabingo.

Ko
Bildtext Bondgårdens djur besöker Malmen på lördag.
Bild: Yle/Patrik Skön

Årets birstävling går under namnet birs-benji. Det är en slags vertikal benji där deltagarna bär en sele och spänns fast i en traktor med benjirep. Sen gäller det att springa iväg och försöka ta sig så långt bort från traktorn som möjligt.

Programmet fortsätter på kvällen med birsdans på Malmen, då är det Stella & Streamline som står för musiken.

Under evenemanget Augustitorg som Skärgård utan gränser arrangerar kommer nyfinländare att hålla café. Det bjuds också på bildshow och ansiktsmålning.

Räddningsverkets säkerhetsdag pågår i gästhamnen. På plats finns en hel del utryckningsfordon och -båtar besökarna kan bekanta sig med. Evenemanget riktar sig särskilt till barnfamiljer, båtfolk och sommargäster.

Borgen på Qvidja gård.
Bildtext Qvidja slott.
Bild: Yle/Lotta Sundström

På lördagen pågår också Nilsby spelmäns evenemang Fina spelmän med musik hela dagen i Birknäs i Lielax. I slottsparken på Qvidja, också i Lielax, ljuder Antonio Vivaldis musik på eftermiddagen. På scenen ställer sig barock-ensamblen Baccano tillsammans med solisterna Anders J. Dahlin och Essi Luttinen.

Diskussion om artikeln