Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Splittring inom IS i Egypten och Nigeria

Från 2016
Terrororganisationen IS flagga och skylt söder om Kirkuk i Irak den 11 september 2015.
Bild: EPA/STR

Egyptisk militär säger sig ha dödat terrorgruppen IS ledare på Sinaihalvön. Samtidigt brister samarbetet mellan IS och Boko Haram i Nigeria efter en tvist om vem som leder Boko Haram - den lokala organisationen själv eller IS.

Terrororganisationen Islamiska staten har de senaste dagarna lidit av flera bakslag både i Egypten och västafrikanska Nigeria.

Den egyptiska militären meddelade i ett Facebook-inlägg på torsdagen att Islamiska statens ledare på Sinaihalvön, Abu Duaa al-Ansari, har dödats i en flygattack nära al-Arish, den största staden på Sinaihalvön. I samma flygräd ska upp till 45 IS-soldater ha mist livet, och ett stort vapen- och ammunitionsförråd ska också ha totalförstörts.

Uppgifterna har ändå inte bekräftats av oberoende källor. Inte heller IS har bekräftat Abu Duaa al-Ansaris död.

Den egyptiska militären har i flera år försökt kapa av jihadisternas vapenleveranser och tunnlar till närområdena.

Gräl om Boko Haram-ledarskap i Nigeria

Samtidigt pågår ett gräl om terrorgruppen Boko Harams ledarskap i Nigeria. IS som sedan länge har samarbetat med Boko Haram meddelade på onsdagen att man utnämnt en ny ledare för den nigerianska gruppen.

I en intervju i Islamiska statens veckotidning al-Nabaa, översatt av SITE Intelligence Group, är Abu Musab al-Barnawi ny "wali", eller guvernör för IS "västafrikanska provins". Titeln "wali" har tidigare använts för att beskriva den långvariga Boko Haram-ledaren Abubakar Shekau.

På fredagen tillbakavisade Abubakar Shekau uppgifterna om att gruppen har utnämnt en ny ledare.

I ett ljudmeddelande på både arabiska och hausa säger Shekau att han fortfarande leder Boko Haram, och han kritiserar al-Barnawi för att vara otrogen. Shekau kallade det hela en kupp i meddelandet som cirkulerade på sociala medier.

IS nya ledare vill ändra Boko Harams linje

IS nyutnämnde Boko Haram-ledare al-Barnawi har hotat att döda uttryckligen kristna och samtidigt få slut på attackerna mot moskéer och torg där muslimer rör sig.

Hittills har Boko Haram dödat många fler muslimer än kristna i sina attacker. Gruppen är också känd för att ha kidnappat muslimska skolbarn. Namnet Boko Haram betyder att västerländsk utbildning är förbjudet.

I mars 2015 förklarade Shekau lojalitet till IS, efter att Boko Haram tidigare varit allierad med al-Qaida. Då blev Boko Haram Islamiska statens så kallade västafrikanska provins.

Boko Haram var länge den starkaste militära styrkan i nordöstra Nigeria. Gruppen kontrollerade ett enormt område och var bättre utrustat än Nigerias statliga armé. Under Shekau spred sig våldet till grannländerna, gruppen dödade över 20 000 människor och tvingade över 2,2 miljoner människor fly sina hem.

Enligt experter kan den nuvarande oenigheten tyda på att Boko Haram vill bryta sig loss från IS och återvända till samarbetet med al-Qaida.

Diskussion om artikeln