Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stavhopp, häck, simning, ridning och cykling – här är sydvästra Finlands olympier

Från 2016
Uppdaterad 08.08.2016 09:46.
Kristusstatyn framför Maracanastadion i Rio de Janeiro
Bild: EPA / Marcelo Sayao

För Sydvästra Finlands del består truppen av tre av de främsta finländska friidrottarna varvat med en stabil trio bestående av en simmare, en ryttare och en cyklist.

I natt invigs olympiska spelen för 28:e gången, den här gången i Rio de Janeiro. Idrottarna från Egentliga Finland och Satakunta ryms inte med bland Yle Sportens tio största medaljhopp, men det finns flera chanser till goda placeringar.

Minna Nikkanen, stavhopp

Minna Nikkanen.
Bild: Heidi Koivunen/ All Over Press

Kommentar: Finlands 28-åriga stavhoppardrottning Minna Nikkanen från Somero innehar det finska utomhusrekordet på 4,60 och deltar för andra gången i OS efter att ha blivit 26:e i OS 2012. Hon har i det närmaste prenumererat på stavgulden i FM under de senaste 10 åren och har totalt samlat på sig tolv FM-medaljer. Rekordhoppet på 4,60 i Peking 2015 är hennes bästa prestation i VM-sammanhang hittills. Till den internationella eliten har hon ändå en bit kvar. I världsårsstatistiken hittas hon på plats 33 med 4,52, hela 41 centimeter från amerikanskan Sandi Morris världsårsbästa 4,93.
Tävlingsdatum: Kval 16.8, final 20.8

Programmet är inte längre tillgängligt
Rion olympialaiset: Arkistoista: Minna Nikkasen seiväshyppyuran merkkipaalut vuodesta 2003 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Wilma Murto, stavhopp

Wilma Murto, Paavo Nurmi Games 2016.
Bild: Anssi Mäkinen / SUL arkiv

Kommentar: Den andra av de två finländska stavhoppsdamerna, Salobon Wilma Murto, är en stigande stjärna inom finsk friidrott. Blott 18 år gammal gör hon sitt första OS och även om Nikkanen innehar det finska utomhusrekordet är det Wilma Murto som hoppat högst. I vintras hoppade hon 4,71 inomhus och är i och med det U20-världsrekordsinnehavare. Utomhus har hon ändå inte nått samma höjder och hennes utomhusrekord ligger på 4,52, satt på Paavo Nurmi Games i juni i år. I EM fixade hon en sjundeplats och delar plats 33 i världsårsstatistiken med Minna Nikkanen. Även om förmågorna inte räcker till någon pallplacering i år är hon ett av Finlands mest lovande framtida medaljhopp.
Tävlingsdatum: Kval 16.8, final 20.8

Programmet är inte längre tillgängligt
Rion olympialaiset: Arkistoista: Seivässensaatio Wilma Murron rima nousi vuodessa yli 30 senttiä - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nooralotta Neziri, 100 meter häck

Nooralotta Neziri, 2016.
Bild: Anssi Mäkinen / SUL arkiv

Kommentar: Björneborgaren Nooralotta Neziri har i flera år varit överlägsen på 100 meter häck i finska sammanhang. 24-åringen har plockat hem FM-guld varje år sedan 2012 och har gjort stadiga framsteg från år till år, med ett personligt rekord på 12,81 satt i år. Med det är hon 25:e bäst internationellt 2016. I årets EM föll hon ur i semifinal med en tid på 13,05. Resultatet var en besvikelse eftersom hennes årsbästa är det femte bästa i Europa. På juniornivå har hon ändå fått smaka på internationellt guld i och med att hon tog hem segern i U20-EM i Tallinn 2011.
Tävlingsdatum: Kval 16.8, semifinal och final 20.8

Programmet är inte längre tillgängligt
Rion olympialaiset: Arkistoista: Nooralotta Nezirin huima nousu ykkösaituriksi vuodesta 2009 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Matti Mattsson, simning

Matti Mattsson.
Bild: EPA

Kommentar: Matti Mattsson, också från Björneborg, gjorde sin OS-debut i London 2012. Mattson, då bara 19 år gammal, slutade på 17 plats i 200 meter bröstsim och var snubblande nära en plats i semifinalen. I samma veva slog han nytt finskt rekord och valdes till årets bästa finländska simmare 2012. Efter OS i London har Mattsson förbättrat rekordet med nästan tre sekunder. Med tiden 2.08,95 är han också nordisk mästare på sträckan. Mattssons största internationella prestation hittills är ett VM-brons i 200 meter bröstsim från 2013, så det finns potential för en eventuell skräll. Mattssons första OS-problem: Hitta tillräckligt med frukost
Tävlingsdatum: 100 meter bröstsim 6.8, 200 meter bröstsim 9.8

Programmet är inte längre tillgängligt
Rion olympialaiset: Arkistoista: Rio-uimari Matti Mattsson vastasi vuoden 2013 urheilun jymypaukusta - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Elmo Jankari, fälttävlan

Elmo Jankari
Bild: / All Over Press

Kommentar: OS i Rio blir 23-årige ryttaren Elmo Jankaris första. Åbobon Hankari började rida vid nio års ålder och vann junior-VM i fälttävlan 2013. Sedan dess har har representerat Finland i både EM och ett VM där han tvingades avbryta. I EM i fjol tog han sig till plats 37. Jankari rider det 11-åriga oldenburgarstoet Duchess Désirée och bor sedan 2009 i Warendorf, Tyskland. Tränaren Frank Ostholt är olympisk guldmedaljör.
Tävlingsdatum: 8.8

Programmet är inte längre tillgängligt
Rion olympialaiset: Arkistoista: Elmo Jankari voitti nuorten kenttäratsastuksen Euroopan mestaruuden vuonna 2013 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Lotta Lepistö, landsvägscykling

Lotta Lepistö.
Bild: Yle

Kommentar: Lotta Lepistö cyklar i ett schweiziskt proffsstall sedan 2014 och har denna säsong trampat sig in bland toppcyklisterna. 27-åringen från Norrmark rankades som 22:a i världen i den olympiska kvalrankingen. I fjolårets VM slutade hon på 40:e plats och deltar nu för första gången i OS. Lepistös främsta prestationer är från tävlingar i Tyskland och Kina. 2014 kom hon i mål som tredje cyklist i tyska etapploppet Sparkassen Giro och året efter slutade hon på femte plats i en deltävling i världscupen i Kina.
Tävlingsdatum: Road Race 7.8, tempolopp 10.8

Programmet är inte längre tillgängligt
Rion olympialaiset: Arkistoista: Rio-pyöräilijä Lotta Lepistö kokeili turhan nuorena siipiään Euroopassa - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln