Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbopolitiker jämförde De gröna unga med Hitlerjugend

Från 2016
Uppdaterad 05.08.2016 17:11.
Seppo huhta (Sannf), Esbo fullmäktige
Bildtext Seppo Huhta är sannfinländarnas gruppordförande i Esbofullmäktige. Han har tidigare jobbat för mediebolaget MTV.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Den sannfinländska gruppordföranden i Esbofullmäktige, Seppo Huhta, skrev under torsdagen ett hätskt inlägg på Facebook om De gröna unga. Inlägget togs bort samma dag. Typiskt Huhta, säger fullmäktigegruppens vice ordförande.

Under torsdagen skrev Huhta ett inlägg på sin Facebooksida där han kritiserade De gröna unga och studerandenas förbund för en kampanj som samlar in namn för en kriminalisering av organiserad rasism.

"Landsförrädisk verksamhet"

I inlägget skrev han att en sådan lag bland annat skulle kriminalisera den invandrarfientliga rörelsen Rajat Kiinni, och leda till att också till exempel EU-kritiska demonstrationer till sist skulle förbjudas. Huhta säger att förbundets verksamhet borde förbjudas eftersom den är landsförrädisk.

Samtidigt skrev han att De gröna unga är värre än Hitlerjugend och jämförde också förbundet med Lapporörelsen.

"Unga singelkvinnor som vill hämnas för skoltiden"

Förutom kritiken mot förbundets verksamhet, gick han också in på mera personliga påhopp på förbundets medlemmar. Enligt Huhta är de flesta av medlemmarna unga singelkvinnor, men också någon enstaka man som inte ens kan kallas för man. Han beskriver också medlemmarna som eviga tonåringar som nu i ett flickgäng vill hämnas på de pojkar som inte märkte dem under skoltiden.

Inlägget togs bort samma dag.

Det är typiskt Huhta. Han är en färggrann person och använder en sådan retorik för att få synlighet för sina åsikter.

Vice fullmäktigegruppordförande: Typiskt Huhta

Veera Ruoho, vice ordförande för Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Esbo, säger att hon inte har sett Huhtas Facebook-inlägg. När hon får höra vad partikamraten har skrivit säger hon att hon inte är överraskad.

- Det är typiskt Huhta. Han är en färggrann person och använder en sådan retorik för att få synlighet för sina åsikter.

Han är egentligen som två olika personer.

Ruoho säger att hon förstår varför han har reagerat så starkt mot den kampanj som De gröna unga och studerandenas förbund för. Hon säger ändå att hon själv aldrig skulle uttrycka sig som han.

- Jag känner honom. Han är egentligen som två olika personer, den ena som skriver inlägg på sociala medier och talar på fullmäktigemöten med sin kännspaka retorik, och den andra som är mycket sakkunnig och jobbar hårt för att uppfylla sina löften.

riksdagsledamot, ledamot i Esbo fullmäktige
Bildtext Veera Ruoho lovar att fullmäktigegruppen ska diskutera Huhtas agerande.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Har du fortfarande förtroende för honom som ordförande?

- Jag vill inte kasta första stenen förrän jag har hört Huhta förklara sig. Samtidigt måste jag påpeka att också Sannfinländarna, särskilt jag som kvinna, får höra mycket fula kommentarer.

Men då kommer kommentarerna knappast från andra politiker?

- Nej, det är sant. Huhta borde som politiker välja sina ord noggrant.

Fullmäktigegruppen tar upp inlägget på nästa möte

Ruoho lovar att fullmäktigegruppen ska diskutera Facebook-inlägget på deras första möte om några veckor.

- Vi får höra vad Huhta har att säga, och så är det majoriteten som beslutar om han fortfarande åtnjuter fullmäktigegruppens förtroende.

Hon säger att gruppen måste diskutera huruvida han har gått för långt för många gånger.

Tror du att hans beteende leder till åtgärder?

- Det är för tidigt att säga. Men vi lever i en demokrati, så det skulle vara hemskt om en folkvald inte fick representera sina väljare. Vi vill inte profilera oss som partiet som gör bort sig hela tiden, men partiet ska heller inte bli så rumsrent att vi inte har någon tolerans för olikheter.