Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 12 döda i attack mot torg i Indien

Från 2016
Barn och militär promenerar i den nordöstra delstaten Assam.

Beväpnade män i militäruniform öppnade eld mot ett torg i delstaten Assam. De flesta av gärningsmännen är fortfarande på fri fot.

I Indien har 12 människor dödats och åtminstone 15 skadats när en grupp beväpnade män attackerade ett torg i den nordöstra delstaten Assam.

Enligt nyhetsbyrån AP ska sex rebeller klädda i militäruniformer ha öppnat eld mot det livliga torget i byn Balajan. Reuters rapporterar om tre eller fyra gärningsmän. Också flera hem och affärer förstördes i attacken.

Indiska säkerhetsstyrkor dödade en av skyttarna, men jakten på de övriga gärningsmännen pågår fortfarande.

Nordöstra Indien lider av våld mellan olika etniska grupper

Myndigheterna uppger att det är separatistgruppen National Democratic Front of Bodoland som ligger bakom attacken. Gruppen vill ha en självständig stat för Bodofolket.

Dagens attack är den värsta på flera år. År 2014 anklagades gruppen för en rad dödsskjutningar där tiotals adivasier och muslimer miste livet.

Bodofolket utgör 10 procent av delstatens 33 miljoner människor.

Den nordöstra delstaten har i flera år drabbats av våld mellan olika etniska grupperingar. Ett dussintal rebellgrupper strider både mot den indiska regeringen och varandra. Grupperingarna kräver större autonomi eller självständiga stater för ursprungsbefolkningarna som de representerar.

Diskussion om artikeln