Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Korsholmare finalist i prestigefylld filmtävling

Från 2016
Underlandet Kanada
Bildtext Johannes Östergård har länge haft ett stort filmintresse.
Bild: Underlandet Film

Johannes Östergård från Korsholm är en av finalisterna i Student Academy Awards med sin dokumentärfilm Tarfala.

Filmen handlar om Lars som bor ensam i Tarfaladalen vid foten av Kebnekajse i Sverige.

Östergårds frågeställning i filmen är om man kan vara lycklig ensam eller om man är i behov av människor runt omkring sig för att uppnå lycka.

Johannes Östergård har länge velat göra en dokumentärfilm. För två år sedan var han uppe i norra Sverige där han gjorde en tv-serie. Av en händelse var det Lars stuga de hittade fram till då de överraskades av en snöstorm. Östergårds dröm i kombination med Lars livssituation resulterade i en dokumentärfilm.

Johannes Östergård är uppvuxen i Södra Vallgrund. Då hans filmintresse ökade flyttade han till Österrike för att göra slalomfilmer i Alperna. Efter ett tag började han studera tv och film på en högskola i München.

Vad är Student Academy Awards?

Oscarsgalan är välbekant för många. Student Academy Awards är som namnet säger en variant för studerande. Dokumentärfilmen Tarfala är Johannes Östergårds examensarbete som högskolan i München har skickat vidare till filminsitutet Germans Films som i sin tur valt ut det som ett bidrag till Student academy awards i USA. Av 1700 filmer väljs 200 stycken till semifinal. Nu är Tarfala ett av de 39 bidrag i sju olika kategorier som är i final.

-Jag kan inte riktigt förstå att det har hänt, säger en glad Johannes Östergård.

Vinnarna i Student Academy Awards utses i augusti och priserna delas ut 22 september. Tre vinnare får också en gratisbiljett till Oscarsgalan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln