Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nelson Mandelas parti håller på att förlora lokalval i storstäder

Från 2016
Uppdaterad 05.08.2016 19:37.
En kvinna ger tummen upp efter att ha röstat i Sydafrika.

Oppositionen leder i två storstäder då över 90 procent av rösterna i det sydafrikanska lokalvalet har räknats. Det är första gången sedan apartheids fall som regerande ANC förlorar i ett val.

Sydafrikas oppositionsparti Democratic Alliance (DA) har vunnit lokalvalet i det symboliska metro-området Nelson Mandela Bay som är hem till staden Port Elizabeth. På fredag eftermiddag när 98 procent av rösterna hade räknats hade DA ett stöd på 47 procent jämfört med det regerande partiet, African National Congress (ANC), 41 procent.

Vänsterradikala Economic Freedom Fighters (EFF) deltar i sitt andra val och verkar komma in som tredje med ett stöd på kring åtta procent.

I huvudstaden Pretoria leder demokratiska alliansen DA också över ANC, och i Johannesburg ligger partierna jämnt. I Kapstaden har DA varit störst sedan 2006.

Om man ser på resultatet i hela landet leder ändå ANC.

Lokalvalet visar vägen för parlamentsvalet år 2019

Det är första gången sedan apartheids fall år 1994 som regerande ANC förlorar i ett val. Väljarna protesterar främst mot den skyhöga arbetslöshetssiffran på 27 procent men också mot korruptionen som frodas i landet.

Om inget parti vinner en majoritet i lokalvalet tvingar det troligtvis fram en ny tid av koalitionspolitik i Sydafrika som haft så gott som ett enpartisystem sedan apartheid.

Nelson Mandela
Bildtext Nelson Mandela var Sydafrikas president åren 1994-1999.

Det skiftande politiska landskapet väntas visa vägen för både parlaments- och presidentvalet som hålls år 2019. Förutom att ANC kanske tvingas dela på makten med andra partier, kan också ett maktskifte inom partiet bli aktuellt.

ANC:s första ledare var frihetskämpen Nelson Mandela som var Sydafrikas president ända fram till 1999. Mycket har ändå förändrats inom ANC sedan dess. De senaste åren har partiet drabbats av otaliga skandaler kopplade till president Jacob Zuma.

Lokalvalet har också blivit symboliskt för DA som i fjol valde sin första svarta ledare, Mmusi Maimane, i ett försök att bli av med bilden som ett parti som tjänar främst den vita befolkningen.

- I regionen som fått sitt namn efter Nelson Mandela - som framkallade förlikning - tycker jag att det är passande att vi måste samarbeta med andra politiska partier, sade Athol Trollip, DA:s borgmästarkandidat i regionen.

Det slutliga valresultatet slås fast på lördag.

Diskussion om artikeln