Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utredning: Högt utbildade inom IT får snabbt jobb

Från 2016
Några tangenter i ett tangentbord
Bild: All Over Press

Den gryende tillväxten inom IT-sektorn gynnar speciellt de högt utbildade arbetslösa. Däremot kan arbetslösheten bli lång för dem som har en lägre yrkesutbildning eftersom det just är sådana jobb som inte längre finns i Finland, visar en utredning vid Jyväskylä universitet.

Till exempel i Jyväskylä har det i år uppstått 300 nya arbetsplatser inom IT-sektorn.

I landskap där Nokia verkar, som Nyland, Birkaland och Egentliga Finland ökar inte antalet arbetslösa arbetssökande lika snabbt och i Norra Österbotten har antalet rentav minskat.

Enligt professor Pekka Neittaanmäki har det skett en tydlig vändning under våren: I nästan alla landskap har antalet arbetslösa inom IT-branschen minskat stegvis varje månad.

- Det är ett tecken på att samhällsfunktionerna håller på att återhämta sig. Läget håller snabbt på att korrigeras fastän uppsägningarna vid Nokia och Microsoft syns i arbetslöshetsstatistiken, tror Neittaanmäki.

Inom IT-branschen finns det bara omkring 1 000 akademiska arbetslösa arbetssökande, vilket är 11 procent av alla arbetssökande inom IT-branschen. De utgör en reserv på 2 procent, då det finns 50 000 jobb.

Arbetskraftsbrist i vissa landskap?

Utredningen vid Jyväskylä universitet visar att det inom IT-sektorn inte finns en enda arbetslös med magistergrad i Kajanaland, Södra Savolax, Södra Österbotten eller Lappland.

- Det kan rentav betecknas som kritiskt eftersom det då inte finns utbildad arbetskraft att få, och brist på arbetskraft kan fördröja återhämtningen, säger Neittaanmäki.

Samtidigt finns det ändå sammanlagt 10 000 arbetslösa inom IT-branschen. Problemet är ändå att nästan 9 000 av dem har en utbildning som inte motsvarar dagens krav eftersom vissa jobb helt har fallit bort i takt med att produktionen har omfördelats.

Däremot finns det jobb inom IT-service och programmering, men det kräver en högre utbildning.

- Detta är en stor utmaning för yrkesutbildningen. Troligen borde de som har en lägre utbildning inom IT-branschen helt omskolas. Däremot kan akademiska arbetslösa matematiker snabbt utbildas till nya uppgifter inom IT- sektorn.

Arbetslösheten inom IT-branschen har fördubblats under de senaste fem åren. I maj år 2011 fanns det 5 200 arbetslösa och i maj i år var de 10 600.

Sanna Savela/Yle

Diskussion om artikeln