Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Drömmen går i uppfyllelse för Siri från Vasa

Från 2016
Uppdaterad 06.08.2016 18:49.
Siri Fagerudd kom in till Teaterhögskolan i Stockholm
Bildtext Siri Fagerudd ser fram emot studierna på Teaterhögskolan i Stockholm.
Bild: Siri Fagerudd

Av cirka 1200 sökande kom 12 in till Teaterhögskolan i Stockholm, en av dessa var Siri Fagerudd. Det är en dröm som går i uppfyllelse för Vasabon.

Siri Fagerudd bor i Stockholm men är ursprungligen från Vasa. I grannlandet Sverige har Siri studerat vid Stockholms Universitet vid kandidatprogrammet i teatervetenskap. Siris stora dröm var att studera i samma stad, men i en annan skola.

- Jag har alltid velat studera vid Teaterhögskolan i Stockholm, det är en dröm jag haft väldigt länge. Jag sökte in trots att jag visste att motståndet kommer att vara stentufft.

Inträdesprovet till Teaterhögskolan var indelat i många moment. Efter en tid hade Siri kommit så långt att det endast återstod ett tiotal sökande.

- Den sista veckan av inträdesprovet var den absolut tyngsta. Vi hade gruppövningar och alla var så otroligt nervösa och spända. Ändå var stämningen väldigt bra och vi stöttade varandra under inträdesprovet.

En dröm går i uppfyllelse

Några veckor efter att inträdesprovet var avslutat så kom beskedet.

- Beskedet kom via ett mail, där skulle jag klicka på en länk där det till slut lite krypiskt stod att jag har kommit in till Teaterhögskolan. Jag tror att jag läste meningen om och om igen utan att förstå vad jag egentligen läste.

Då Siri första gången kom till inträdesprovet visste hon att det var över 1200 andra som hade sökt. Av dessa 1200 skulle endast 12 komma in till skolan, alltså en procent av de sökande.

- Det är så sjukt, jag har ännu svårt att förstå att jag har kommit in.

Varierande uppgifter och en del tvivel

Inträdesprovet var uppdelat i många olika moment och sträckte sig över en lång period, sammanlagt tog inträdesprovet över en månad. Ett av momenten kommer Siri sent att glömma.

- Vi hade en professionell danslärare som bad oss gå i räta vinklar på en scen i några timmar. Vi skulle dessutom låtsas att vi bar på två stycken tunga hinkar och således släpa oss fram på scenen.

Den 29 augusti inleds studierna med 11 andra lyckligt lottade. Ju närmare starten Siri kommer desto nervösare blir hon.

- Jag funderar om jag kommer att vara tillräckligt bra, kommer jag att fixa det? Men samtidigt är jag ju där för att lära mig och kan ju inte vara fullärd från start. Inför starten är den en salig blandning av att vara supertaggad och att vara supernervös.

Populärt instagramkonto

Siri har under en lång tid laddat upp korta videoklipp på sitt Instagramkonto. Kontot har för tillfället över 3000 följare.

- Det var en idé som tydligen många tycker om. Har blivit stannad på gatan där folk säger att de gillar mina videor, vilket är väldigt kul.

Siri säger att hon kommer att lägga upp videon så länge hon tycker det är roligt. Videorna som Siri lägger upp är oftast spontana.

- Det handlar ofta om cirka 10 minuter från att jag fått en idé tills att jag är klar med videon. Jag använder ofta material som jag har runt mig, till exempel mammas glasögon för att spela någon karaktär.

Är du finlandssvensk?

Något som Siri ofta hört under sin tid i Stockholm är att hon har en spännande dialekt. När hon förklarar att hon är finlandssvensk är det många som har svårt att förstå.

- De frågar om jag talar finska med mina föräldrar och om jag kan säga saker på finska, trots att jag förklarat många gånger om oss finlandssvenskar.

Siri har en lösning på problemet med att en del svenskar inte känner till oss finlandssvenskar.

- Svenskarna borde skickas på intensivkurs i finlandssvenska till Österbotten, skämtar Siri.