Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Datorer, drönare och demo på Assembly

Från 2016
Tetrisblock på Assembly
Bildtext Datorornament på Assembly Summer 2016
Bild: Yle/Björn Karlsson

För andra gången i år strömmar datorintresserade till mässcentret i Helsingfors. Demopartyt och datorfestivalen Assembly Summer 2016 fyller hallen med över 3000 datorplatser och en mängd nya innovationer när det kommer till spelvärlden.

Stämningen på Assembly är som den brukar; energisk och avslappnad på en och samma gång. Avslappnad för att 3000 personer sitter nersjunkna i sina stolar framför datorerna. Energisk eftersom det hela tiden pågår både officiella och inofficiella turneringar i diverse olika spel. Detta gör att salen fylls med glädjetjut och taktiksnack.

Proffesionella Counter-strike lag på Assembly
Bildtext Både inhemska och internationella lag tävlar i Counter Strike
Bild: Yle/Björn Karlsson

Flygtävlingar och analoga spel

Det är inte bara i virituella spel man tävlar. Det finns även en rallybana för drönare, där några av Finlands bästa drönarförare ställs mot varandra. Ett gammalt hederligt foosball, dvs bordsfotboll finns uppställt i hallen och likaså finns ett bordshockeyspel att sysselsätta sig med om musarmbågen börjar bråka.

Fussball på Assembly
Bild: Yle/Björn Karlsson

Demoparty

Assembly är i sin grund ett “demoparty”. Ett demo är ungefär som en effektivt kodad grafikvideo med eller utan musik. Skicklighet uttrycks i att göra dem så små som möjligt i filstorlek. Det började som intron till crackfiler, men är numera en egen datorkonstform där man kan tävla i olika klasser.

Även konst verkar vara viktigt

En av sakerna som egentligen är totalt onödig, men ändå verkar vara otroligt viktig på Assembly är utsmyckningen av datorerna. Man kan se allt från stora uppstoppade fiskar till hemmagjorda pokemonbollar förgylla skrivborden. Här nedanför kan du kolla in vårt fotoreportage från Assemby och avgöra vilket datorornament du tycker bäst om.

Diskussion om artikeln