Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Glasfynd från yngre järnåldern på Åland

Från 2016
Uppdaterad 06.08.2016 23:16.
Glasfynd från tidig järnålder på Åland.
Bildtext Glasfynd från tidig järnålder på Åland.
Bild: Yle / Andreas Johnsson

Teorierna om att Åland inte hade någon större relevans under den yngre järnåldern kan komma att ändras. Glasfynd som gjorts i Kvarnbo på Åland kan bevisa att ön har varit en viktig aktör under järnåldern.

Det var 2012 som arkeologen Kristin Ilves fick se ett flygfoto över Kvarnbo i åländska Saltvik, ett foto som gav henne misstankar om vad som senare visade sig vara rester av en ovanlig järnåldershall.

Sedan 2014 har hon gjort utgrävningar i området, och under tiden har man hittat allt från metallsmycken till keramikrester.

Men det är de senaste glasfynden som får henne att hoppa högt av glädje.

– Jag ville så gärna att det skulle finnas förhistoriskt glas för det skulle höja platsens status ytterligare, säger Kristin Ilves.

Åland en aktör i det nordiska nätverket

Anledningen till att Kristin Ilves blir så glad av att hitta just glas är att det helt enkelt inte fanns glas på Åland under tidig järnålder - detta innebär alltså att det bott en rik person på Åland som kunnat köpa till sig glas från vad som nu är Tyskland och England.

Arkeologen Kristin Ilves har sedan år 2014 gjort utgrävningar i åländska Saltvik.
Bildtext Arkeologen Kristin Ilves har sedan år 2014 gjort utgrävningar i Saltvik.
Bild: Yle / Andreas Johnsson

Och bevisen för att det funnits rika personer på Åland kan nu helt enkelt korrigera historien.

– Av någon konstig orsak har forskare trott att Åland inte spelat någon roll, att ön varit styrd av östra Mellansverige. Den här lokalen visar att det inte är sant, att Åland har varit en aktör i det stora nordiska nätverket, säger Kristin Ilves.

Glasfynden på Åland betecknas som exklusiva - Spela upp på Arenan

Reporter: Andreas Johnsson

Diskussion om artikeln