Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stor efterfrågan på camping i Nagu

Från 2016
Uppdaterad 10.08.2016 09:47.
Jakobstadsvägen i Nykarleby.
Bildtext Nagu har blivit ett populärt mål för husbilar men har svårt att hitta offentliga campingplatser på orten. Bilden är inte tagen i Nagu.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Allt flera rika husbilsägare tar sig ut till Nagu för att njuta av naturen. Men för tillfället har de ingenstans att ta vägen.

Detta har lett till att flera parkerar vid den allmänna simstranden vid Framnäs udd.

- Det är ett naturligt ställe att parkera, för det är väldigt vackert där och folk vill ha nära till butiker, restauranger och annat, säger Matilda Åberg, turismutvecklare för Pargas stad.

Matilda Åberg poserar vid vattnet.
Bildtext Matilda Åberg förstår att flera vill parkera vid Framnäs.
Bild: Yle/Adrian Perera

I dagsläget finns det enbart en parkeringsplats för husbilar i Nagu, men det är en ställplats utan septiktank.

- Det som fattas i Nagu är definitivt service för husbilar. Septiktankstömning och vattenpåfyllning saknas, säger Åberg.

Växande turism

Särskilt tyska, holländska och brittiska husbilar har blivit en allt vanligare syn i skärgården. Ungefär en och en halv till tre procent av all trafik på väg till Nagu består av husbilar. Flera av dem ägs av rika, äldre människor.

- Det är en mycket eftertraktad grupp inom marknadsföringen. Dessa turister åker runt i husbil utan en egentlig budget. De åker runt och lever livet, förklarar Åberg.

En husbil kör upp bland flaggstångarna vid Nagu gästhamn
Bildtext En husbil letar efter vattenpåfyllning vid Nagu gästhamn.
Bild: Yle/Matilda Åberg

Enligt Åberg innebär de lyxiga husbilarna en hel del intäkter för Nagu. Hon möter själv 12 stycken av dessa bilar varje dag vid Nagu gästhamn.

- Vi vet vem som är på väg till Nagu, vi vet vad det betyder för området, men vi har ingenstans vi kan hänvisa dem till.

Kyrkan vill se ett förslag

Staden vill nu samarbeta med kyrkan om en möjlig campingplats. Ungefär en tredjedel av centrala Nagu består av församlingens mark. För tillfället finns det flere hektar som skulle lämpa sig för camping. Enligt förvaltningschefen för Pargas kyrkliga samfällighet Annica Forssell är Nagu kapellförsamling väldigt intresserad.

- Våra förtroendevalda är färdiga att stöda det lokala samhället. Jag har inte hört någon negativ respons.

Annica Forssell utanför pastorskansliet i Pargas.
Bildtext Annica Forssell vid Pargas kyrkliga samfällighet.
Bild: Yle/Adrian Perera

Innan kyrkan kan diskutera huruvida en del av markerna kan hyras ut vill man först se ett projektförslag.

- Det finns ingen som har sagt var campingområdet skulle uppstå, eller vad det skulle vara fråga om. Det finns plats för två husbilar och det finns områden som rymmer mer omfattande camping- och husbilsmöjligheter, men ingen har visat intresse, säger Forssell.

En karta över en del av kyrkans marker i Nagu.
Bildtext På kartan syns en del av kyrkans marker som gränsar till Prästgårdsfjärden.
Bild: Yle/Adrian Perera

Även staden hoppas att det ska finnas visioner för campingen bland företagare och ortsbor.

- Vi har lite för små resurser att ta itu med det här. Vi har gjort en undersökning som visar att det finns ett behov. Nu skulle det behövas finansiering och långsiktig planering. Vad betyder det här för orten om 30 år?, frågar Åberg.

Efterfrågan på campingplatser är så stor i Pargas att de existerande campingplatserna i Pargas och Houtskär inte täcker behovet enligt Åberg.

Diskussion om artikeln