Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Topptalangen Juolevi klar för NHL– kritade på för tre år i Vancouver

Från 2016
Backen Olli Juolevi i fokus.
Bildtext Olli Juolevi är ett enormt finländskt hockeylöfte.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Först Patrik Laine, sedan Jesse Puljujärvi – och nu draftfemman Olli Juolevi. Det kommer att krylla av blåvit topptalang i Nordamerika i höst. Olli Juolevi är klar för tre år i Vancouver Canucks.

Vancouver fullbordade den finländska succédraften då klubben valde försvararen Juolevi som nummer fem i den första omgången.

Nu ser alla tre spelare ut att få ansvar i NHL i höst.

– Olli är en talangfull och mångsidig försvarare med hög hockeyintelligens och kommer att vara en stor del av organisationens framtid, säger Vancouvers general manager Jim Benning på klubbens webbplats.

Framgångsrikt år i Nordamerika bakom sig

Juolevi är inte lika känd i Finland som landslagskamraterna Laine och Puljujärvi. Det beror till en del på att Juolevi spelade i Kanada förra säsongen.

I toppjuniorligan OHL stod Juolevi för hela 42 poäng på 57 matcher. Juolevi passade fram till det avgörande målet då London Knights tog hem Memorial Cup-mästerskapet i förlängning.

Juolevis kontrakt är ett nykomlingskontrakt. Det framkommer inte hur mycket kontraktet är värt. NHL-nykomlingarnas grundlön kan högst vara 925 000 dollar, men olika prestationsbaserade bonusar kan öka på inkomsterna.

Diskussion om artikeln