Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Färgsprakande idrottsglädje, breakdance och tårar – se de bästa bitarna från inmarschen

Från 2016
Uppdaterad 06.08.2016 11:53.
Sportinslag: Färgsprakande idrottsglädje, breakdance och tårar – se de bästa bitarna från inmarschen! - Spela upp på Arenan

Färgfyrverkeri, endast glada miner och ett hav av smarttelefoner. Den olympiska inmarschen bjöd på ögongodis mitt i natten. Yle Sporten vakade och plockade ut höjdpunkter. Tuuli Petäjä-Sirén bar den finländska fanan.

Under OS-invigningen samlades hela världen i samma stadion.

Hela färgpaletten var i användning i Rios kväll. Under invigningen blev OS-drömmen slutligen verklighet för otaliga debutanter.

Det var starka ögonblick för många. Tv-kamerorna zoomade in på en boliviansk idrottare som var tagen av stunden och fällde några tårar.

Petäjä-Sirén bar Finlands fana

Som vanligt var Grekland först ute i det långa idrottartåget. Finland äntrade scenen med Tuuli Petäjä-Sirén längst framme i ledet som fanbärare.

Tuuli Petäjä-Sirén bar Finlands fana under invigningen - Spela upp på Arenan

Brädseglaren Petäjä-Sirén, som vann OS-silver i London år 2012, blev den andra kvinnan att bära Finlands fana under ett sommar-OS.

Sydafrikansk glädje

Frågan är om inte Sydafrika ändå tog lördagsnattens glädjepris. Sydafrikanerna hade rejält med spring i benen. Idrottarna skuttade in med leenden på läpparna som inte ville ta slut.

Förutom leendena förenade smarttelefonerna idrottarna. Många valde att föreviga det speciella ögonblicket med telefonkameran i högsta hugg.

Flyktingar representerade

Alla idrottare hade inte chansen att gå med i marschen under den egna flaggan. I Rio tävlar en drös under den gemensamma OS-flaggan och vissa andra under en flyktingflagga. De fanns också med i marschen (27 sekunder in i klippet).

Flyktingarna togs emot med ett högt jubel.

Bronsmedaljör tände elden

Maratonlöparen Vanderlei de Lima fick äran att tända den olympiska elden.

de Lima tog ett brons vid OS i Aten 2004. Han var i ledningen med fem kilometer kvar av maratonloppet då han blev attackerad av en åskådare. Påhoppet kostade de Lima segern när italienaren Stefano Baldini kunde passera.

Här tänder Vanderlei de Lima OS-elden - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln