Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Filippinernas president håller fast vid sin order: Skjut för att döda

Från 2016
Uppdaterad 06.08.2016 16:41.
President Rodrigo Duterte (tv) emottar en dagstidnings förstasida där det står, Vi kommer inte att stoppa - en hänvvisning till Duertes omstridda kampanj Skjut för att döda
Bildtext President Rodrigo Duterte (th) emottar en dagstidnings förstasida där det står, Vi kommer inte att stoppa - en hänvisning till den omstridda kampanjen Skjut för att döda
Bild: EPA/MALACANANG PHOTO BUREAU

Flippinernas omstridde president Rodrigo Duterte försvarar sitt brutala drogkrig som väcker allt mer kritik både i Filippinerna och i omvärlden.

Omkring 800 människor har dödats sedan den förre borgmästaren Duterte vann presidentvalet i maj med löften om en skoningslös kamp mot narkotikalangare och droganvändare.

Sedan han tillträdde för en månad sedan har över 600 människor mördats, en tredjedel av dem av okända gärningsmän.

Man misstänker allmänt att polisens hemliga dödsskavdroner låg bakom en stor del av morden. Myndigheterna hävdar däremot att polisen har dödat 402 misstänkta brottslingar under den senaste månaden.

Bryr sig inte om mänskliga rättigheter

Duterte har gett polisen order om att döda misstänkta brottslingar och den linjen står fast trots kritiken, säger den kontroversielle presidenten.

- Kampanjen Skjuta för att döda kommer att fortsätta till den sista dagen av mitt ämbete, om jag ännu lever då, konstaterade den 71-årige presidenten i sin hemstad Davao i södra Filippinerna.

- Jag bryr mig inte om mänskliga rättigheter, tro mig, tillade Duterte.

Han gav också en personlig garanti om åtalsimmunitet åt soldater och poliser som dödar någon då de utför sitt jobb. Presidenten har dessutom uppmanat vanliga medborgare och rebeller att döda droglangare.

Över 800 människor har mördats eller dödats i Filippinerna som denna man i Pasy city, sedan maj. FN har fördömt utomrättsliga avrättningar i hårda ordalag.
Bildtext Över 800 människor har mördats eller dödats som denna man i Passay city, sedan maj. FN har fördömt utomrättsliga avrättningar i hårda ordalag.
Bild: EPA/FRANCIS R. MALASIG

FN fördömer i hårda ordalag

Över 300 lokala och internationella människorättsorganisationer krävde den här veckan att FN fördömer Dutertes drogkrig.

UNODC, FN:s organisation för narkotika- och brottsbekämpning, följde uppmaningen i onsdags.

- Jag ansluter mig till FN:s generalsekreterare som har fördömt det uppenbara stödet för utomrättsliga avrättningar, som är olagliga och som bryter mot grundläggande rättigheter och friheter, säger UNODC:s direktör Juri Fedotov.

FN-chefen Ban Ki-moon fördömde Duterte i kraftiga ordalag förra månaden.

Duterte har svarat med att människorättsorganisationer som klagar inte har något att göra med saken.

- Jag för ett krig och jag använder krigets lagar, sade Duterte på fredagen.

Diskussion om artikeln