Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS förlorade sitt starkaste fäste vid den turkiska gränsen

Från 2016
Uppdaterad 06.08.2016 16:34.
Kurdiska styrkor jublar efter att ha intagit Raqqa, Syrien.
Bildtext Kurdiska milismän intog staden Manbij på lördagen efter en två månader lång offensiv
Bild: EPA/ SEDAT SUNA

Den kurdisk-arabiska milisgruppen SDF (Syrian Democratic Forces) har intagit staden Manbij i norra Syrien.

Manbij var strategiskt ytterst viktig för terroristgruppen IS eftersom staden var jihadisternas sista fäste mellan den turkiska gränsen och provinshuvudstaden Raqqa, IS inofficiella huvudstad i Syrien.

SDF som stöds av USA, inledde offensiven mot Manbij för två månader sedan. Det Syriska människorättsobservatoriet uppger att staden föll slutligen på lördagen.

- SDF tog över kontrollen av Manbij på lördagen och man kammar nu igenom staden på jakt efter de sista kvarvarande jihadisterna, säger observatoriet i ett uttalande.

Det förekommer ännu spritt motstånd i stadskärnan, men SDF säger sig ha kontroll över mer än 90 procent av staden.

IS intog Manbij för två år sedan och staden har varit en viktig förbindelselänk för jihadisternas transporter av olja, vapen och rekryter mellan Raqqa och den turkiska gränsen.

500 jihadister har stupat

Ett hundratal milismän från SDF och omkring 500 jihadister har stupat i slaget om staden sedan offensiven inleddes i slutet av maj, enligt det Syriska människorättsobservatoriets chef Rami Abdel Rahman.

Staden omringades i början av juni och SDF lyckades tränga i stadens utkanter. Offensiven stampade på stället i flera veckor på grund av häftigt motstånd från IS som bland annat använde självmordsbombare och bilbomber mot angriparna.

Omkring 300 amerikanska och franska kommandosoldater har stött SDF på marken, medan amerikanska flygplan har utfört bombattacker mot IS ställningar i och omkring Manbij under den senaste månaden.

SDF som bildades år 2015 har haft stora framgångar i år och har erövrat områden i norra och nordöstra Syrien där IS har trängts tillbaka.

SDF vill inta Raqqa och ena kurdiska enklaver

SDF kontrollerar numera en stor del av gränsen mellan Syrien och Turkiet, vilket oroar turkarna allt mer eftersom de betraktar SDF som synonymt med sin arvfiende, det Kurdiska Arbetarpartiet PKK.

SDF:s följande mål kan vara Raqqa, den enda provinshuvudstaden i Syrien som IS kontrollerar.

Kurdernas slutliga mål är att förena de tre kurdiska enklaverna i norra Syrien, Afrin, Jazira och Kobanê, som tillsammans utgör det självutropade, autonoma Rojava eller Västra Kurdistan.

IS kidnappar civila kurder

Jihadisterna har kidnappat över 1000 kurdiska civila under den senaste månaden, delvis som hämnd för offensiven mot Manbij.

Åtminstone 26 av de kidnappade har dödats då de vägrade att följa jihadisternas order, uppger lokala kurdiska medieaktivister.

En del av de gripna kurderna tvingades gräva skyttegravar medan andra har tvingats delta i strider på jihadisternas sida. Alla över 12-åriga pojkar och män skickades till fronten enligt SDF.

- Jihadisterna hämnas på civila alltid när IS är på väg mot förlust, säger SDF:s talesman Sherfan Darwish.

Det är tillsvidare oklart hur det har gått för kvarvarande eller tillfångatagna civila i området.

Diskussion om artikeln