Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 200 kinesiska fartyg på väg mot omstridda japanska öar

Från 2016
Uppdaterad 06.08.2016 17:32.
Kinesiska kustbevakningsfartyg i havsvatten år 2014. Vietnam har år 2014 anklagat kinesiska båtar för att köra mot vietnamesiska båtar på Sydkinesiska havet där Kina borrar olja.
Bildtext Kinesiska kustbevakningsfartyg år 2014.
Bild: EPA/STR

Spänningen stiger i Sydkinesiska sjön igen efter att Japan lämnade in en diplomatisk protest mot Kina på lördagen, dagen efter en liknande protest på fredagen.

Japan protesterar mot att sex kinesiska kustbevakningsfartyg skyddar 230 fiskefartyg som är på väg mot den omstridda japanska ögruppen Senkaku.

De kinesiska fartygen har inte ännu trängt in på japanskt vatten men Japan kräver ändå att de lämnar området.

Kina gör också anspråk på öarna som kineserna kallar ögruppen Diaoyu. Kinas utrikesministerium upprepade på lördagen att öarna tillhör Kina och att Kina har suveränitet över dem.

Ministeriets taleskvinna Hua Chunying kräver att Japan undviker "aktioner som kan leda till en spänd eller komplicerad situation."

Japan protesterade även på fredagen efter att två kinesiska kustbevakningsfartyg trängde in på ett område som Japan betraktar som sitt område nära de obebodda Senkakuöarna.

Kina aktivt efter beslut i domstolen i Haag

Kina har fortsatt att vara aktiv i och nära omstridda ögrupper i Sydkinesiska havet.

Den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua rapporterar att kinesiska jaktplan har beordrats att flyga nära Spratlyöarna och ögruppen Scarborough som bl.a. Filippinerna gör anspråk på.

Det var väntat att spänningen skulle stiga efter att den Internationella domstolen i Haag nyligen beslöt att Kinas anspråk på flera ögrupper står i strid med havskonventioner och internationell lag.

Bland andra Japan, Filippinerna och USA har krävt att Kina fogar sig efter beslutet men Kina har meddelat att det inte godtar beslutet.