Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

20 procent vill skippa straffen för bruk av cannabis

Från 2016
Uppdaterad 06.08.2016 17:23.
Man tänder en cannabiscigarett.
Bild: EPA PHOTO BELGA/ETIENNE ANSOTTE/bb

En femtedel av finländarna är redo att slopa straffen för bruk av cannabis, visar en utredning Taloustutkimus har gjort för Yles räkning. 60 procent av de tillfrågade vill bevara straffen.

Det är frågan om straffbart bruk av narkotika då en person använder narkotika, innehar narkotika för eget bruk eller försöker skaffa sig små mängder narkotika.

I allmänhet blir det frågan om böter då det gäller cannabis. Minderåriga bötfälls inte.

Drygt 1000 finländare i åldern 15 till 79 svarade på enkäten som gjordes i juli.

Depenalisering, dekriminalisering eller legalisering?

  • Depenalisering: Det skulle fortfarande vara olagligt att använda cannabis, men det skulle inte innebära ett straff i vanliga fall.
  • Dekriminalisering: Att använda cannabis skulle inte vara olagligt.
  • Legalisering: Det skulle gå att allmänt få tag på cannabis och det skulle vara lagligt att distribuera det.

Docenten i ekonomi- och socialhistoria Mikko Salasuo från Helsingfors universitet säger att den finländska cannabislagstiftningen för tillfället är i ett vänteläge. Han tror att straffet för cannabisanvändning inte kommer att vara för evigt.

– Jag tror att straffet för att använda cannabis kommer att försvinna i något skede. Man blir inte straffad för att vara full eller för att röka, även om befolkningen ställer sig mer kritiska till det än enskilda fall av cannabisanvändning.

Salasuo tror också att de böter man får för användandet har mist sin styrka.

"Räcker inte med ett eller två politiska partier"

Specialforskaren Erkka Railo vid Åbo universitet säger att diskussionen om drogpolitik i Finland är svår och att den offentliga diskussionen lätt blir argsint och beskyllande.

– Politikerna känner att det finns väldigt lite att vinna på den frågan men väldigt mycket att förlora. Det är mycket lätt för en politiker eller ett parti att stämplas som positiv till droger, säger Railo.

Enligt Railo är en ny linje i den finska narkotikapolitiken inte ännu aktuell.

– Det räcker inte med att ett eller två partier skulle driva saken på något sätt. Det skulle krävas att ett stort parti gör ett ställningstagande för en mildare narkotikapolitik.