Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-klockan dag 2: Här är godbitarna!

Från 2016
OS-invigningen i Rio.
Bildtext OS i Rio har sprakade igång.
Bild: All Over Press

Om allt går väl kan Finland ta sin första OS-medalj i Rio på söndag. Benedek Olah visar upp fler hårt skruvade slag för alla vänner av bordtennis och det andra finalpasset i simning förväntas bjuda på fina stunder för Sverige.

En stor del av godbitarna på söndag avgörs tidigt. Den som inte vill vaka sent men är redo att stiga upp tidigt har chansen att ta del av mycket OS-godis.

15.00

Satu Mäkelä-Nummela inleder sin jakt på karriärens andra OS-guld med kval i trapskytte. 21 damer deltar i tävlingen och de sex bästa går till semifinal där man tävlar enligt nytt format i OS.

Satu Mäkelä-Nummela gör sitt tredje OS i Rio.
Bildtext Satu Mäkelä-Nummela får inte tävla i jeans längre.
Bild: All Over Press

De två sämsta i semifinalen faller ur och därefter blir det två dueller: en om bronset och en om guldet. Semifinalen inleds klockan 19.30 och finalen skjuts igång klockan 21.00.

16.00

Benedek Olah fick en fin start på sin olympiska karriär genom att slå Feng Chen från Singapore med 4-1 i den första omgången. Det finländska bordtennisfenomenets andra match i OS blir på förhand sett betydligt tuffare. Olah som är rankad 70:e i världen möter 29:e rankade Jonathan Groth från Danmark.

Olah förlorade mot Groth i OS-kvalet men den förlusten kom precis efter att finländaren hade säkrat sin plats i Rio. Den här gången kommer Olahs fokusering och motivation att vara på topp mot dansken.

Under det här året har Olah besegrat spelare som ligger bättre till än Groth på världsrankingen. Den som vinner på söndag får möta världsettan Ma Long från Kina i tredje omgången.

16.30

Finland har två skyttar med i OS. De tävlar samma dag i samma gren, men till skillnad från Finlands senaste OS-guldmedaljör i sommar-OS tävlar Vesa Törnroos i herrklassen.

Törnroos plats i OS var mycket oväntad. Ifall han tar sig vidare från kvalet är det en rejäl skräll

18.15

Lotta Lepistö är Finlands enda cyklist i Rio. Hon tävlar i linjeloppet och i tempoloppet i OS och på söndag är det dags för det första.

Lotta Lepistö, 2015.
Bildtext Lotta Lepistös lopp går hyfsat tidigt.
Bild: All Over Press

Lepistö har tagit flera topplaceringar under sin proffskarriär men på söndag tävlar hon ensam. Utan lagkompisar är det väldigt svårt att klara sig i landsvägscykling och Lepistö återhämtar sig dessutom från en krasch som hon hamnade ut för i sin senaste tävling.

Det är mycket som talar emot Lotta Lepistös framgång i OS men på söndag får den sega damen från Noormarkku visa vad hon går för på egen hand.

19.14

Den tiden hoppar den första finländaren för dagen i OS-bassängen. Mimosa Jallow deltar i sitt första OS och 100 meter rygg är hennes enda distans i Rio.

Matias Koski missade i kvalet på 400 meter fritt på lördag. På söndag försöker han få till en bättre insats på den hälften kortare distansen.

Jenna Laukkanen gör sin premiär i Rio på 100 meter bröst. Hon var med för fyra år sedan i London och den gången slutade hon på 34:e plats på distansen. I år ska den dubbla EM-guldmedaljören på kortbana ha chans att ta sig vidare till semifinal också på OS-nivå.

04.03

Nattens första simfinal förväntas bli en svensk fest. Sarah Sjöström är den största guldkandidaten på 100 meter fjäril och det är många som tror att hennes segertid kommer att vara den bästa genom tiderna på distansen.

Sarah Sjöström i EM 2016.
Bildtext Sarah Sjöström i EM-2016.
Bild: All Over Press

05.52

Nattens finalpass i simning avslutas med herrarnas stafett på 4 x 100 meter fritt. USA kommer inte att ta en promenadseger men det amerikanska laget är största mästarkandidat i alla fall.

Michael Phelps kommer sannolikt att ta en plats i USA:s stafettlag och kamma hem sitt första OS-guld i Rio och sitt 19:e i karriären.

Diskussion om artikeln