Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belägringen av östra Aleppo bröts – 250 000 instängda civila jublar

Från 2016
Uppdaterad 07.08.2016 16:54.
Jabhat Al-Nusra som numera kallar sig Fatah Al-Sham har gett ut en bild av en självmordsattack under striden om en militärakademi i sdöra Aleppo under veckoslutet
Bildtext Jabhat al-Nusra som numera kallar sig Fatah al-Sham har gett ut en bild av en självmordsattack under striden om en militärakademi i södra Aleppo under veckoslutet.
Bild: EPA/FATEH AL-SHAM HANDOUT

Rebeller i Syrien har brutit regeringsstyrkornas tre veckor långa belägring av rebellkontrollerade områden i östra Aleppo, Syriens största stad före inbördeskriget.

Rebellerna lyckades på lördagen inta en rad byggnader i en militärakademi i södra Aleppo. Det gjorde det möjligt att öppna en ny försörjningsled till Turkiet och rebellkontrollerade områden norr om Aleppo.

Statliga medier hävdar däremot att armén lyckades återinta delar av den omfattande militärakademin och att hårda strider fortfarande rasar i södra Aleppo.

- Terroristgrupperna har lidit enorma förluster och lyckades inte häva belägringen av de östra stadsdelarna, skriver den statliga nyhetsbyrån Sana.

Det är islamistrebeller från Ahrar al-Sham och den forna al-Nusrafronten som har lett rebelloffensiven. al-Nusra som nyligen bröt sina band till terroristnätverket al-Qaida, kallar sig numera Fatah al-Sham.

Stort jubel bland lättade civila

Tusentals instängda civila i rebellkontrollerade östra Aleppo drog ut på gatorna för att fira nyheten, trots risken för flygattacker.

- För några dagar sedan kunde jag endast tänka på hur jag kunde skaffa mig en bit mat, säger den 46-årige Ahmad Adna.

Nöden är fortfarande stor och det råder brist på både mat och mediciner bland de 250 000 civila som finns kvar i den sönderbombade staden.

Vägen norrut är för farlig för civila och endast en lastbil med grönsaker har nått östra Aleppo sedan belägringen bröts på lördagen.

- Det förekommer eldstrider och flygattacker men de är inte så häftiga som tidigare, säger det Syriska människorättsobservatoriets chef Rami Abdel Rahman.

- Inte en enda civil har lämnat de östra stadsdelarna eftersom vägen är för farlig och den inte har säkrats än, tillägger Rahman.

Den officiella nyhetsbyrån SANA har publicerat bilder av tillfångatagna rebeller som deltog i striderna den här veckan
Bildtext Den officiella nyhetsbyrån SANA har publicerat bilder av tillfångatagna rebeller som deltog i striderna den här veckan
Bild: EPA/SANA

Över 800 dödsoffer på en vecka

Över 700 rebeller och regeringssoldater har dödats sedan rebellerna inledde offensiven för en vecka sedan.

Enbart under lördagen dödades 200 rebeller och soldater, enligt det Syriska människorättsobservatoriet.

130 civila har mist livet under samma period i östra Aleppo, medan tiotals civila har dödats av rebellgranater i västra Aleppo, som kontrolleras av regeringen.

Regeringskontrollerade västra Aleppo nu under belägring

Rebellerna har under veckan också lyckats skära av den enda öppna vägen mellan regeringskontrollerade västra Aleppo och Homs och Damaskus längre söderut.

- De västra distrikten belägras, det finns inga säkra rutter ut för civila från regeringskontrollerade områden, säger Rami Abdel Rahman.

Det innebär att det nu är civila i västra Aleppo som oroar sig för sin framtid och hur de ska få mat och andra förnödenheter.

"Kan inte rå för att jag är rädd."

Armén har tidigare fällt mat och förnödenheter från flygplan och helikoptrar när vägarna har varit för farliga för livsmedelstransporter.

- Jag har förstås förtroende för armén, men jag kan inte rå för att jag är rädd. Maten har redan blivit mycket dyrare och de kommande dagarna ser ut att bli svåra, säger en 34-åring i västra Aleppo som inte ville uppge sitt namn för nyhetsbyrån AFP.

- Vi funderar nu på hur vi ska kunna fly, tillade mannen.

Diskussion om artikeln